Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Промоција стручне публикације “Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“
   

У галерији Народне библиотеке “Вук Караџић“ у присуству председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића и члана Градског већа за културу Миљана Бјелетића, многобројних историчара, филозофа, социолога а у оквиру програма обележавања Октобарских свечаности приређена је промоција стручне каталошке публикације “Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“ Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца.

Задовољство је да у години када Крагујевац обележава значајан јубилеј - двеста година од проглашења престоног града тадашње Књажевине Србије представимо јавности свих пет томова стручне каталошке публикације “Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“ с посебним освртом на најновији пети том који је управо изашао из штампе, рекао је Александар Марушић, виши кустос и директор Музеја рудничко - таковског краја, један од уредника.

Публикација последњих осам година окупља педесетак историчара поред два уредника и два рецезента који овим зборником на неки начин подижу ниво сазнања не само о династији Обреновић већ и о српском XIX веку. Велику захвалност дугујемо многим музејима, архивама, галеријама, библиотекама и међу њима крагујевачком Народном музеју и Историјском архиву Шумадије а имали смо подршку и у црквеним, приватним а касније и иностраним збиркама. Сва документа која смо сакупили имају велику методолошку вредност а од стране стручне јавности, пројекат је оцењен као веома значајан. Ова грађа ће постати база за истраживање сваког историчара, историчара уметности, етнолога, социолога или било којег истраживача који буде желео да се бави српским XIX веком или владарском породицом Обреновића, истакао је Марушић.

Иначе, према речима уредника, циљ овог пројекта је да се евидентирају и у форми каталога публикују сви предмети везани за династију Обреновић који се чувају у фундусима музеја, архива и библиотека Србије. Број тема и обимност материјала условили су да публикација има више томова. Прилози ове стручне публикације садрже основне информације о установама које третирају баштину династије, затим податке о историјату колекција као и на који начин се долазило до експоната или докумената. Публиковано је све оно што је везано за Обреновиће, од личних предмета, комада одеће или делова намештаја, накита, свадбених круна преко докумената личних и званичних до илустративне грађе која је коришћена у пропагандне сврхе где се издвојио култ таковског устанка Милоша или краљевског пара.

На промоцији зборника говорили су Александар Марушић, директор Музеја рудничко - таковског краја и Милош Тимотијевић, директор Народног музеја из Чачка.

 

Претходна страна