Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Очување и ревитализација села у Шумадији
   

У оквиру посете Крагујевцу, министар у Влади Републике Србије задужен за регионални развој Милан Кркобабић састао се данас са градоначелником Радомиром Николићем и његовим сарадницима. На састанку је било речи о Програму спровођења мера равномерног регионалног развоја Србије, учешћем државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових и инвестиционе пројекте постојећих задруга.

Министар је подсетио да је кроз пројекат “500 задруга за 500 села“ до сада формирано 308 задруга што је показатељ успеха који је пројекат доживео. Задруге су формирали српски домаћини, а средствима из програма Владе Србије потпомогнут је рад 22 задруге. За мање од две године на подручју Шумадијског округа формирано је девет задруга, једна је добила средства, а остале су конкурисале са захтевима за добијање средстава. Најважније је да иза тих захтева стоји одговорна локална самоуправа, која може да пружи административну и логистичку подршку, а да пројекти буду усклађени са плановима развоја као што је случај у Крагујевцу, рекао је Милан Кркобабић, министар задужен ра регионални развој.  

Имамо амбициозне планове и за наредну годину. Надамо се да ће Влада Републике Србије издвојити знатно већа средства која ће бити намењена за развој задругарства али и за развој рубних, брдско планинских руралних подручја.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да сва министарства планирају озбиљне развојне капиталне пројекте у Крагујевцу, што је резултат интензивних разговора у последњих неколико месеци. Данас смо разговарали о равномерном развоју, индустријском развоју града, потенцијалима и могућностима за нове инвестиције. Имамо велике планове за развој пољопривреде, за оснивање сложених задруга, а подстицаји су управо оно што нам је потребно да реализујемо идеје, каже градоначелник Николић.

Приликом данашње посете Крагујевцу, министар Кркобабић обишао је новоосновану задругу “К и С - 2017“, којој је додељено око 6 милиона динара бесповратних средстава из прошлогодишњег Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије. Задруга је тим средствима купила грла оваца расе Сјеничка праменка и Il de Frans и опрему за мерење и шишање оваца.

 

Претходна страна