Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Еко пројекат за основне школе
   

У организацији Центра за еколошко образовање и одрживи развој (ЦЕООР) под покровитељством Града Крагујевца, у оквиру спровођења Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД) данас је представљен пројекат “Школске баште пуне здравља“. Реч је о пројекту који финансира Европска Унија а подржава Програм Уједињених нација за развој (УНДП).

Читав концепт РеЛОаД програма подразумева приоритете једне локалне самоуправе. Пројекат “Школске баште пуне здравља“ добио је највећи број поена од стране стручне комисије РеЛоад-а јер је посвећен унапређењу и подизању свести о значају екологије, очувању и унапређењу животне средине, пре свега, најмлађих суграђана али и њихових родитеља кроз облике неформалног учења. Поред куће и породице, најважнија институција је школа а заједничким утицајем ће се постићи циљеви пројекта. Његовом реализацијом, поред стеченог знања улепшаће се школска дворишта а истовремено у младима будити и дух предузетништва, рекла је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Према речима Ане Ђокић Остојић, менаџера пројекта, “Школске баште пуне здравља“ окупља ученике петог разреда али укључује и њихове родитеље и наставнике.

Пројекат има за циљ да се кроз неформалне видове образовања и применом практичних метода утиче на подизање еколошке свести. Ученици ће научити како се саде и узгајају биљке али и како се лековите биљке користе. Пројекат укључује четири основне школе које ће програм спроводити кроз пројектну наставу, објаснила је Ана Ђокић Остојић, менаџер пројекта а као најважније истакла да ће добити баште, мале стакленике у којима ће узгајати биљке током читаве године.

У току прве фазе ради се мониторинг школа и дворишта и на основу тога комисија ће одлучити у којим школама ће се реализовати пројекат.

 

Претходна страна