Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Сећање на октобарске жртве у Крагујевцу
   

Музичке свечаности Октобру хододарје, Бдење, Молебан и Велики школски час централне су манифестације којима Крагујевац негује сећање на најтрагичнији датум из своје новије историје, шаљући тако целом свету јединствену поруку мира.

У оквиру ОКТОХ - а који је почео 4. октобра приређена су два концерта, Српско - јеврејског певачког друштва “Браћа Барух“ и Кипарског симфонијског оркестра. У среду 17. октобра у Првој крагујевачкој гимназији наступиће Градски камерни оркестар “Шлезингер“, рекла је на конференцији за медије Маријана Станковић директорка Спомен парка Крагујевачки октобар.

Великом школском часу предходиће манифестација Бдење, која ће у Музеју “21. октобар“ бити организована 20. октобра од 19 сати. Након отварања документарне изложбе “Суседи којих више нема - страдање Рома октобра 1941. године, аутора Криситине Јоргић, реализоване под покровитељством Министарства културе и информисања, уследиће промоција драме “Нисам крив што сам жив“ аутора Ђорђа Милосављевића, која ће бити изведена на овогодишњем Великом школском часу. У оквиру ОКТОХ - а, од 20,30 сати наступиће Градски камерни хор Лицеум и Крагујевачко - певачко друштво.

Поред централних манифестација,  у току је ликовни и литерарни конкурс “Доста су свету једне Шумарице“ за ученике основних и средњих школа, под покровитељством Министарства културе и информисања и града Крагујевца, подсетила је Јелена Давидовић кустос Музеја. Тема овогодишњег конкурса који је отворен до 1. новембра је “Кажу ми да одрастем а ја се осећам као дете“. У оквиру тог пројекта у Музеју “21. октобар“ биће организоване и три радионице.

Иначе, како је саопштено на данашњој конференцији за медије, јуче је преминуо и последњи сведок масакра у Крагујевцу, Драгољуб Јовановић - Љубе, који је 1941. године преживео стрељање у Маршићу. Јовановић је у периоду од 1971. до 1983. године обављао дужност директора Спомен парка Крагујевачки октобар.

 

Претходна страна