Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Промоција књиге Грађење Крагујевца од 1945. до 1965. године
   

У Галерији Народне библиотеке Вук Караџић, у присуству бројних колега и пријатеља, представљена је књига “Грађење Крагујевца од 1945. до 1965. године“ др Верољуба Трифуновића архитекте, једног од најпознатијих српских урбаниста и дугогодишњег директора Дирекције за урбанизам и изградњу. Мисија свих досадашњих издања према речима аутора је допринос сагледавању улоге Крагујевца у развоју српског урбанизма и архитектуре.

Књига обрађује један од најдинамичнијих и најинтересантнијих периода урбанистичког развоја града. Архитектура је на неки начин историја Крагујевца и моје је само било да прикупим податке и да их прикажем, рекао је Трифуновић. Тај период који сам назвао административно управљање је време када сам био ђак и студент, што значи да нисам био учесник, ни крив, а ни заслужан за то што је изграђено. Годину 1965. сам одабрао као границу, јер сам тада почео активно да радим, што свакако искључује сваку дозу субјективности.

То је период ентузијазма и обнове, а Верољуб Трифуновић бираним статистичким подацима и фотодокументацијом подсећа све нас како је настајало ново лице урбаног Крагујевца, казала је проф. др Славица Ђукић - Дејановић министарка у Влади Србије. Књига свеобухватно приказује квалитет и кванитет изграђених објеката и описује начин креирања овог простора кроз повезивање са животима бројних учесника у грађењу Крагујевца, описивањем времена и политичког контекста, када је појединац без обзира на колективни дух, својим знањем и умећем, дао свој печат.

Издавачи књиге “Грађење Крагујевца од 1945. до 1965. године“ су Удружење “Крагујевац наш град“ и Установа културе “Кораци“. Писањем о архитектури Крагујевца Трифуновић осветљава периоде који су недовољно истражени и широј јавности недовољно познати као што је Грађење Крагујевца у кнежевини и краљевини Србији, Интербелум - Архитектура о међуратном Крагујевцу, Архитектура Крагујевца која је имала три издања и Урбанизам Крагујевца. Рукописи за перод после 1965. године, према речима Верољуба Трифуновића, већ су спремни.

 

Претходна страна