Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Умрежавање организација цивилног друштва за подршку и прихват бивших осуђеника
   

У оквиру програма изградње капацитета Мреже организација цивилног друштва за подршку у реинтеграцији и прихвату осуђених лица и малолетника у сукобу са законом који реализује Мисија ОЕБС у Србији, у Крагујевцу се јуче и данас одржава семинар посвећен друштвено одговорном предузетништву као начину за ангажовање осуђених лица и одрживости програма подршке тим лицима.

Учесници семинара су представници 15-ак невладиних организација из Србије, које се у оквиру својих активности, поред осталог баве и пружањем подршке осуђеним лицима после одслужене затворске казне. За њих је у згради Градске управе др Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту приредила пријем, којем је присуствовао и државни секретар Министарства правде Мирко Чикириз.

Локална самоуправа има значајну улогу у процесу реинтеграције и социјалне инклузије бивших осуђеника који су одслужили своје затворске казне. Уз Центар за социјални рад који им прибавља лична докумената, обезбеђује једнократну новчану помоћ и решава стамбена питања, град Крагујевац је поред осталог, овим лицима помогао финансијском подршком организације “После кише“, која је добијеним средствима покренула производњу пекарских и кондиторских производа и успешно ради већ годину дана, рекла је др Дамњановић. Пожелевши успешну и добру заједничку сарадњу у процесу реинтеграције бивших осуђеника, др Дамњановић је упутила апел малим и средњим приватним предузећима да отворе врата и овим лицима, јер је економска стабилност према њеним речима, кључ и начин на који они могу да опстану и не врате се незаконитим радњама.

Мисија ОЕБС од 2001. године сарађује са Управом за извршење кривичних санкција Министарства правде РС, на различитим пројектима и до сада је постигнут највећи успех у том систему државне управе, иако је он најзатворенији, казао је Братислав Реџић из Мисије ОЕБС. Наш циљ је да Мрежа ОЦД коју сада формирамо постане партнер Министарства правде и Управе за извршење кривичних санкција, како би се побољшало функционисање система за постпенални прихват и како би друштво на позитивнији начин прихватило особе које излазе из затвора са одслужења своје казне. Неформалној мрежи приступило је 23 организације, а до краја године очекује се и њена формална регистрација, после чега ће Мисија ОЕБС наредне године подржати и конкретне програме. Имајући у виду да потребу за подршком немају сва лица која излазе из затвора, Реџић каже да је фокус на лицима која немају решена стамбена питања, посао, потребне квалификације за проналажење посла, или имају болести зависности, јер управо они поново врше кривична дела, а циљ је да смањимо степен поврата и обезбедимо да та лица постану корисни чланови друштва.  

Иако има доста проблема, овакви скупови и подршка буде наду да можемо да направимо успешну сарадњу и добре резулате, како би ми помогли држави и држава нама, рекао је на пријему Душан Мирић, оснивач и председник Удружења грађана “После кише“ која је окупља око 900 чланова, међу којима су бивши осуђеници, чланови њихових породица и пријатељи.

 

Претходна страна