Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Обележена Три октобра
   

Комеморативним скуповима и полагањем венаца крај спомен обележја жртвама стрељаним 19. окотобра у Илићеву, Маршићу и Грошници обележена су “Три октобра“ у Крагујевцу. Тог дана, 1941. године спаљена су сва три села и убијено 415 недужних цивила. Немачке окупационе трупе, разљућене отпором устаника стрељале су локално становништво због освете. То је био почетак одмазде за десет убијених и 26 рањених немачких војника на путу Крагујевац - Горњи Милановац, и само увод у масовно стрељање два дана касније у Крагујевцу.

Комеморацијама су присуствовали и венце положили градоначелник Крагујевца Радомир Николић, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић и заменик градоначелника Ивица Момчиловић са сарадницима, представници Спомен парка “Крагујевачки октобар“, савета месних заједница, СУБНОР-а, политичких странака и мештани Илићева, Маршића и Грошнице.

Заменик градоначелника Ивица Момчиловић рекао је да Крагујевац негује сећања на своје жртве. Данас када корачамо стазама слободе за коју су недужни положили животе, желимо да свету пошаљемо поруку мира, благостања и толеранције, рекао је Момчиловић.

Данашњи дан представља увертиру за зло које се догодило 21. октобра у Шумарицама. Зло које су немачки фашисти и њихове слуге извели над часним и слободољубивим српским народом, према Јеврејима и Ромима, рекао је Жељко Зиројевић, председник ГО СУБНОР-а Крагујевац.

У знак сећања, крај спомен обележја одржано је опело за пострадале, а ученици основних школа, извели су пригодан програм.

 

Претходна страна