Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Постављено “соларно дрво“ испред Друге крагујевачке гимназије
   

Ђаци Друге крагујевачке гимназије, али и студенти факултета у непосредној близини од сада ће батерије својих паметнх телефона, таблета и ајфона, моћи да допуне и путем соларног пуњача, који је постављен испред ове средње школе. Соларни панел постављен је захваљујући сарадњи градова побратима Инголштата и  Крагујевца.  

Задовољство нам је што смо успешно реализовали пројекат са градом побратимом Инголштатом, чија је идеја да анимирамо наше младе људе за развијање свести о циљевима одрживог развоја Уједињених нација, садржаних у Агенди 2030, казао је Владимир Макисмовић члан Градског већа за комуналне делатности, равномерни и одрживи развој. Са намером да ђаци увиде значај обновљивих извора енергија у стварима које употребљавају свакодневно поставили смо два оваква соларна панела, један у Крагујевцу испред Друге гимназије, а други у Инголштату.

Ово је један мали пројекат у који је уложено око 5000 евра, са циљем да се ученици гимназија градова Инголштата и Крагујевца зближе и друже, али уједно и увод у реализацију неких много већих заједничких пројеката у будућности, каже Максимовић.

У циљу успостављања међуопштинске сарадње, пројекат који је обухватио неколико градова побратима из Србије и Немачке финансирало је немачко Министарство за економски и регионални развој. Ово је један мали корак у дугогодишњој сарадњи два града побратима и представља први мањи пројекат једне нове технологије коју смо успели да донесемо у Крагујевац а надам се да ћемо у будућности имати још више заједничких пројеката, рекао је овом приликом Јурген Кохлер, начелник Одељења за културу града Инголштата.  

Иначе, за госте из Инголштата ученици првог разреда Друге крагујевачке гимназије Природноматематичког смера, који у оквиру новог предмета “Примењене науке“ изучавају соларне панеле, приредили су презентацију о типовима, употреби и корисности соларних панела.

 

Претходна страна