Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Сећање на стрељане Србе и Јевреје
   

Полагањем венаца и цвећа крај споменика стрељаним Србима и Јеврејима у насељу Багремар, данас је обележено 77 година од одмазде за убијене Немце у Крагујевцу и одата је почаст невино страдалим жртвама ова два народа. На месту где се данас налази споменик, 20. октобра 1941. године, немачки фашисти су, за убијене своје војнике, стрељали 78 Срба и 37 Јевреја.

Венце крај споменика положили су, у име града Крагујевца Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града, Гордана Дамњановић, члан Градског већа и Александар Штајн, помоћник градоначелника, чланови Друштва српско - јеврејског пријатељства, СУБНОР-а, Спомен парка “Крагујевачки октобар“, месне заједнице Багремар и представници политичких странака.

Историја српског народа пуна је турбулентних догађаја, који су са собом носили и велике људске жртве. Грађани који су страдали нису имали везе са завојивачима рата који су их на овом месту неправедно осудили. Имали су само ту кривицу што су се нашли на погрешном месту. Данас обележавамо сећање на невино страдале Србе и Јевреје и шаљемо гласну поруку да се такав злочин више никада и нигде не понови, казао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града.

Након интонирања химне Србије и химне Израела минутом ћутања одата је пошта невино страдалим жртвама, а ученици основне школе “Трећи крагујевачки батаљон“ извели су пригодан програм.

Подсећања ради, споменик стрељаним Србима и Јеврејима подигнут је 1991. године, а обновљен 2012. и симболизује трајну повезаност два народа који су страдали свуда на територији окупиране Европе. Суграђани Месне заједнице Багремар и Градска организација СУБНОР - а, уз подршку града Крагујевца, поводом обележавања 75. годишњице, подигли су спомен плочу са утиснутим симболима православља, јудаизма, звездом петокраком и ромским точком, на којој су исписана имена 122 страдалих који на том месту почивају.

 

Претходна страна