Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Помен жртвама револуционарног терора код Громовића улаза
   

У знак сећања на жртве револуционарног терора 1944. у Крагујевцу, код Громовића улаза у подножју Пиварског парка служен је паростос и положени венци крај спомен обележја које је подигнуто 1999. године.

После ослобођења Крагујевца 20. октобра 1944. године, у Капислани некадашњег Војнотехничког завода, партизани су стрељали више стотина угледних Крагујевчана и становника околних места, чији тачан број ни имена нису утврђени.

У част невино страдалим жртвама свеће су данас запалили и венце положили председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић, потомци настрадалих, представници борачких организација и политичких партија.

“За нас Крагујевчане, октобар је јако тужан месец, јер се сећамо жртава које су страдале 1941. године и 1944. године. Сећање на сваку жртву се не сме заборавити, и због тога сваког 19., 20., и 21. октобра на свим стратиштима у Крагујевцу и околини, одајемо почаст и помен свим невино страдалим жртвама у току Другог светског рата“, казао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града.

 

Претходна страна