Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Пуцањ убија оног који пуца
   

Комеморативном академијом “Пуцањ убија оног који пуца“ одржаном у сали Прве крагујевачке гиманзије у присуству градоначелника Крагујевца Радомира Николића и његових сарадника, иностраних делегација, градова побратима, представника Универзитета, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Школске управе Крагујевац, ученика, родитеља, професора и пријатеља ове школе, одата је почаст стрељаним ђацима и професорима 1941. године и још једном свету упућена порука мира.

Крагујевачки октобар живи годину циклусом времена и живеће док год је човека да се сећа, рекла је у својој беседи директорка Прве крагујевачке гимназије Славица Марковић и позвала присутне да у име тог сећања минутом ћутања одају почаст недужним жртвама.

Година 1941, месец октобар и данас боли и опомиње, подсећа на једну земљу и град на брдовитом Балкану. Пролазе године живимо прошлост али из те прошлости и садашњости црпимо снагу за сутра, наду. Казаљке свакако иду напред, сећањем желимо да растерамо тај прах, стварамо бољи, лепши свет, свет без ратова и људске патње, поручила је директорка Славица Марковић.

За крагујевачки октобар знају не само људи у Србији већ и народи широм Балкана. Као град симбол који носи епитет страдалника, одувек свету шаље поруке мира.
 
Град Крагујевац не само културном сценом већ мноштвом других манифестација шаље антиратне поруке зарад којих је успоставио бројна пријатељства баш на тој основи, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Комеморативној академији на којој су ученици извели поему “Како то сто живота за један?“ присуствовали су дугогодишњи пријатељи ове школе представници Гимазије из Сремских Карловаца, средњошколских центара “Михајло Петровић Алас“ из Угљевика и “Никола Тесла“ из Козарске Дубице али и представници Ротарс клуба Крагујевац који су кроз пројекат “Уметност за Гимназију“ уручили 27 уметничких дела савремених српских сликара. Традиционално додељене су награде ученицима за најбоље радове из фондова “Душице Драгојловић“, “Ангелине и Љубомира Марковића“ и “Ученика и професора Прве крагујевачке гимназије“.

 

Претходна страна