Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Бдење у Крагујевцу
   

Мултимедијално културно - уметничка манифестација “Бдење“ која се традиционално организује ноћ уочи Великог школског часа, одржана је синоћ у Спомен - музеју “21. октобар“.

Програм је отпочео отварањем изложбе “Суседи којих више нема: страдање Рома у Крагујевцу октобра 1941. године“ ауторке Кристине Јоргић. На 18 паноа, бројним фотографијама и документима, ликовним и графичким прилозима о страдању 205 идентификованих Рома, изложба доприноси приказивању једне странице историје Крагујевца и окупиране Србије. Осим основних чињеница о историји Рома и Синта у Европи и Југославији, приказане су и чињенице о расистичкој политици нацистичке Немачке према њима. Уочи Другог светског рата око милион Рома и Синта је живело у Европи. Током рата убијено је око 250 000 Рома, од којих су на десетине хиљада била деца.

Изложба, према речима Кристине Јоргић сведочи о обичним људима једне маргинализоване и рањиве групе, о личним животима и судбинама, од којих свака заслужује да буде забележена и презентована јавности. Број ромских жртава је свакако већи и потребна су нова истраживања за формирање списка жртава. Надам се, истакла је ауторка Кристина Јоргић,  да ће изложба допринети култури сећања на све невине жртве па и на Роме, да ћемо на тај начин послати поруку да патња не сме да се релативизује, а насиље оправдава и да сваки лични чин отпора, било рату, било насиљу, треба да буде упамћен.

Након изложбе чију је рализацију омогућило Министарство културе и информисања, публици је предствљена драма “Нисам крив што сам жив“ аутора Ђорђа Милосављевића која ће данас бити изведена у оквиру Великог школског часа.

Пробао сам да у том драмском тексту спојим животна искуства људи који су преживели тај страшан догађај и искуства моје генерације која је о том догађају само могла да слуша на овом месту, казао је Милосављевић. Покушао сам да проговорим у име преживелих, о проблему који је шири од Шумарица и 21. октобра.

Бдење у Музеју “21. октобар“ завршено је концертом Градског камерног хора Лицеум и Крагујевачког певачког друштва.

 

Претходна страна