Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Годишње саветовање Савеза слепих Србије
   

Крагујевац је домаћин традиционалног годишњег саветовања Савеза слепих Србије са локалним организацијама Савеза и установама за слепе и слабовиде особе. На овогодишњем скупу представници више од 40 локалних организација слепих и слабовидих говорили су о резултатима у остваривању својих права и подсетили на сарадњу са државним институцијама али помоћ коју имају од локалних самоуправа. 

Град Крагујевац има изузетну сарадњу са свим удружењима, а нарочито са Удружењем слепих и слабовидих. У партнерству са бројним организацијама и удружењима цивилног сектора доста тога је урађено у протекле две године. Отклоњене су архитектонске баријере у ужем градском језгру, побољшан је прилаз многим институцијама, постављени су тактилни прелази односно путање за слепе и слабовиде особе на пешачким прелазима великих собраћајница, као и говорне поруке о прелазу преко улице. Решавање проблема одвија се по Локалном акционом плану за унапређење особа са инвалидитетом и то у сарадњи са удружењима, рекла је Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. 

Председник Савеза слепих Србије, Милан Стошић указао је на важност сарадње са локалном самоуправом. Крагујевац је пример добре праксе у Србији када је у питању лакше и безбедније кретање слепих и слабовидих особа. Захваљујући подршци локалне самоуправе спроводе се многи пројекти у смислу едукације и афирмације одређених вештина и ради се на побољшању квалитета живота слепих и слабовидих лица у Крагујевцу, казао је Стошић. 

На овогодишњем саветовању говорило се о могућностима запошљавања слепих и слабовидих особа. Учесници скупа истакли су да је највећи проблем запошљавање високообразованих слепих и слабовидих лица, упркос примени Закона о професионалној рахабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом. 
У Србији, према подацима Савеза слепих, има око 12 хиљада слепих и слабовидих особа. На подручју града Крагујевца и општина Шумадијског округа, према речима Милана Стошића живи око 400 слепих и слабовидих особа.

 

Претходна страна