Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Дан ослобођења Крагујевца у Првом светском рату
   

Полагањем венаца крај Споменика палим Шумадинцима обележено је сто година од ослобођења Крагујевца у Првом светском рату. Венце су крај споменика положили представници града Крагујевца, Команде гарнизона, чланови Удружења потомака ратника Србије од 1912 - 1920. године и представници политичких странака.

Крагујевац данас обележава велики јубилеј. Током Првог светског рата Србија је изгубила више од милион становника, војника и цивила, у борбама против знатно моћније силе. Данас смо овде да се поклонимо њиховом јунаштву и одамо пошту онима који су несебично дали своје животе, рекао је Стефан Никезић, помоћник градоначелника.

Крагујевац је у Првом светском рату поднео велике људске жртве и претрпео материјална разарања. Изгубио је 15 одсто становништва. Само на бојном пољу, како је забележено, пало је више од 400 официра, подофицира и војника из Крагујевца. Ослобођен је 26. октобра 1918. године.

Ово је значајан датум за град Крагујевац, који је дао велики допринос у ослобођењу Србије. Крагујевац је много је пропатио и био разорен. Данашњи дан је прилика да се сетимо свих хероја који су бранили земљу и да се поклонимо њиховим сенима, казао је Милан Вујичић, председник Удружења потомака ратника Србије од 1912-1920. године.

Споменик палим Шумадинцима, који се налази у централном делу парка поред градске пијаце, подигнут је 1932. године, а заштићен 2001. Споменик је дело вајара Антуна Аугустинчића и посвећен је палима у ратовима за ослобођење Србије.

 

Претходна страна