Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Трећи српско – руски фестивал школских позоришта
   

Проф. др Недељко Манојловић организовао је пријем за делегацију Образовног комплекса 1862 из Москве коју су чинили професори, ученици и представници савета родитеља ове образовне институције из Русије предвођену Еленом Башарином, координаторком пројекта “Српско - руски фестивал школских позоришта“. Пријему је присуствовао Петар Стефановић, оснивач и директор Центра за младе “Школа мира“ и Јелена Стојановић Богдановић, директорка ОШ “Свети Сава“.

Сарадња крагујевачких основних школа са Образовним комплексом 1862, високо позиционирам образовном инсититуцијом руске престонице, на иницијативу и посредством Центра за младе “Школа мира“ почела је пре неколико година, а од прошле године добила је званични статус јер је под покровитељством Града Крагујевца. Сарадња се реализује кроз пројекат “Српско-руски фестивал школских позоришта“ у оквиру којег се организује и размена ученика. Крагујевачки ђаци у децембру прошле године провели су седам дана у Москви и били су укључени у образовни процес ове институције, похађали су наставу, а надам се да ће исто наставити будуће генерације и да сарадња има перспективу да постане традиционална, рекао је на пријему проф. др Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање.

Доласком у Крагујевац сматрамо да чинимо веома велико дело за будућност наших градова, земаља, наше деце. Ако будуће генерације наставе да се сусрећу и друже, онда ће то значити да смо ми успели, рекла је Елена Башарина, координаторка пројекта из Москве. У оквиру сарадње ваши ученици својим радовима учествују на многим конкурсима, фестивалима и другим садржајима код нас као и наша деца у вашим школама. Поред тога, ова сарадња може да допринесе и већем обиму учења руског језика и упознавању са руском културом, додала је Башарина.

“Школа мира“ овог октобра обележава три деценије постојања и срећан сам да смо тај јубилеј обележили конкретним пројектом сарадње са московском школом којим ћемо омогућити да много наше деце посети Москву и упозна своје вршњаке. Али, оно што је још важније, је да смо се културом супротставили садржајима које нуде неки медији. Ово је први корак у великој победи у корист наше деце, каже Петар Стефановић, директор “Школе мира“.

Поред размене крагујевачких и московских театара који су окосница пројекта, одржавају се и различите радионице, саветовања и размене знања и искустава између наставника.

 

Претходна страна