Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Усвојена одлука о другом ребалансу буџета града Крагујевца
   

Одлуком о другом ребалансу буџета укупно утврђени приходи и примања односно расходи и издаци износе 7, 9 милијарди динара. До ребаланса је дошло због распореда вишка прихода односно суфицита утврђеног одлуком о завршном рачуну за 2017. годину у износу од 73 милиона динара. На другој страни дошло је до увећања расхода за око 500 милиона динара због суфинансирања боравака деце у приватним вртићима, увећања средства за изградњу путева, као и увећања позиција за јавни превоз што је последица већег броја линија и полазака.

У расправи по тој тачки, која је трајала скоро два сата, представници опозиције на 20. редовном заседању градског парламента, изнели су низ оптужби на рад градске власти уз образложење да ребаланс показује непостојање визије, а ни амбиције да се Крагујевац унапреди.

Ова власт, рекао је градоначелник Радомир Николић, смањила је број запослених у систему локалне самоуправе за 750 људи у сталном радном односу и преко 200 који су ангажовани на одређено и тиме уштедела грађанима Крагујевца око шест милиона евра годишње.

На евиденцији Националне службе за запошљавање данас се налази 18 200 незапослених, што је за 5000 лица мање него пре пет година.

Од 1. јануара 2016. године не постоји фактура која није плаћена како у Градској управи, тако и у свим предузећима и установама. Изворни приходи града у последње четири године увећани су за десет милиона евра и искоришћени су поред осталог за нове инвестиције.

Оптужбе да је због повећања стопе постигнут увећан приход од пореза на имовину не стоје, казао је Николић и додао да је то последица повећаног обухвата с обзиром на то да су коначно евидентирани сви објекти на терену.

Због тога је акција „Рез на порез“ неморална, јер су управо представници опозиције, када су били на власти 2014. године донели одлуку о највећем могућем законском разрезу од 0,4 посто пореза на имовину, али решења до октобра нису уручена. Николић је подсетио да је садашња градска власт одмах преполовила ту стопу како би омогућила грађанима да исплате потрживања за ту годину. Када се ситуација стабилизовала стопа је повећана на 0,3 а када се поправи стандард грађана биће и 0,4 посто.

Увећан износ за казне и пенале није последица несавесног пословања већ грешке катастра причињене приликом преноса података из земљишних књига у дигитални облик тако да је дошло до преклапања парцела и померања граница. У задњих пет година због експропријација и стицања земљишта за изградњу индустријских зона са рачуна града по разним пресудама скинуто је чак 500 милиона динара.

Увећањем износа за суфинансирање приватних вртића, образлажући предлог одлуке о ребалансу буџета градоначелник Николић је рекао да постоји могућност да до краја године свако дете које је конкурисало буде примљено у вртић. То ће бити историјски успех за Крагујевац јер ниједан град у Србији није решио боравак деце на тај начин.

Због тога примедбе да је новац једне предшколске установе преусмерен за потребе Радио телевизије Крагујевац не могу да буду иритирајуће за грађане, јер се ради само о замени апропријација. Процес приватизације те медијске куће, која има 0 динара дуга и 24 радника, не зависи од нас, а с обзиром на то да је у власништву града то је био начин да пребродимо тренутни проблем.

Тешко је планирати буџет када постоје пренете обавезе из претходног периода. Из тога ускоро излазимо и сваки наредни буџет, закључио је Николић, биће реалан.

 

Претходна страна