Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

40. година од отварања Спортске хале “Језеро“
   

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић и Никола Урошевић помоћник градоначелника за унапређење и развој спорта данас су уприличили пријем за учеснике прославе 40. година од изградње и отварања Спортске хале “Језеро“ и прве кошаркашке утакмице са тадашњом генерацијом КК “Југопластика“ из Сплита.

Поводом обележавања овог јубилеја из Сплита су дошли бивши кошаркаши “Југопластике“, али и прослављени репрезентативци некадашње Југославије чланови екипе која је 1978. године одиграла пријатељску утакмицу са “Радничким“, Бранко Мацура, Рато Тврдић и Иво Билановић. Поред руководства СЦ Младост и представника спортских организација пријему је присуствовала и селекција младих кошаркаша из Сплита. 

Захваљујући организаторима и гостима што су се окупили да обележе значајан јубилеј али и подсете на неко давно и лепо време, градоначелник Николић каже да су све наше репрезентације освајале и да данас освајају, и Србија и Хрватска. Младе генерације кошаркаша су увек имале и данас имају прилику на кога да се угледају. “Југопластика“ је имала играче који су владали европском па и светском кошарком. Крагујевац се трудио да прати главне спортске центре али тек изградњом Хале “Језеро“ стекли смо услове да кренемо и да напредујемо, а ви сте у то време већ били велики, рекао је градоначелник Николић. 

Мацура и Билановић кажу да су први пут у Крагујевцу након те утакмице која се одиграла 27. октобра 1978. године и да се много тога променило.   

Много тога се променило од онда, али ипак, срели смо своје колеге са којима смо играли утакмицу на отварању хале и имали смо времена да евоцирамо успомене о кошаркашким догађајима у оно време, подсетили се утакмица и бивших играча, каже Бранко Мацура и додаје да ће бити још прилике да се поново сретну. Сећајући се доласка у Крагујевац те 1978. године и дочека у хали с овацијама и гласним и дугим аплаузом, Иво Билановић каже да су и сада доживели слично искуство срдачног и величанственог пријема. 

У оквиру програма обележавања јубилеја у хали “Језеро“, данас и сутра, 28. октобра одржава се Кадетски кошаркашки турнир “Крагујевац75“ на којем играју екипе из Сплита, Чачка, Београда, Крагујевца. 

Обележавање јубилеја, 40. година од отварања Спортске хале “Језеро“ под покровитељством града Крагујевца има велики спортски али и друштвени значај. Хала је један од симбола града и чинимо све што је у нашој моћи да обезбедимо да она испуњава услове за одигравање битних утакмица и тренинга. На паркету те хале много генерација је одиграло важне сусрете и много познатих спортиста је ту стасавало, казао је Никола Урошевић, помоћник градоначелника. 

Према речима организатора турнира, данашњим кадетима је остављен тестамент да за четрдесет година поново споје своју и нову генерацију. Спорт је најлепша ствар на свету и сваки спортиста ће рећи да је прави рецепт за здрав живот и да срце остане младо.

 

Претходна страна