Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Разговори у Луксембургу о изградњи секундарног Државног дата центра у Крагујевцу
   

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, доц. др Михаило Јовановић и члан већа града Крагујевца задужен за ИКТ, електронску управу и “Паметан град“, Данило Савић, бораве у званичној посети Луксембургу где су се састали са господином Жил Фејтом, директором ИТ центра Владе Луксембурга, са којим су размотрили пројекат еАмбасаде и друге пројекте еУправе, све у циљу што боље припреме за изградњу секундарног Државног дата центра у Крагујевцу. Српска делегација је имала састанак и са представницима Министарства спољњих и европских послова Луксембурга.

Razgovori u Luksemburgu o izgradnji sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu Дата центар у Луксембургу који се користи за потребе ове земље, али и за потребе других компанија, па чак и других влада, као што је случај са Владом Естоније, добар је пример којим ће се водити Канцеларија за ИТ и еУправу у изградњи секундарног Државног дата центра у Крагујевцу. Наш будући дата центар ће бити по капацитетима, техничким и безбедносним стандардима, престижан у југоисточној Европи. Очекујемо, такође, велико интересовање значајних светских инвеститора и глобалних ИТ компанија за коришћење капацитета нашег дата центра и самим тим реализацију озбиљних инвестиција ИТ индустрије, истакао је директор Јовановић. 

Одборници Скупштине града Крагујевца су 26. октобра 2018. године на 20. редовном заседању из области урбанистичког планирања усвојили План детаљне регулације “Институт за стрна жита - Радна зона ФЕНИКС“ где се налази парцела на којој ће бити изграђен секундарни Државни дата центар. Ми се налазимо на тектонској плочи другачијој у односу на Београд и у географском смо центру Србије, што Крагујевац чини идеалним да овде буду смештене копије података државне управе и локалне самоуправе. 

За ову инвестицију од посебног значаја, држава је имајући у виду светске стандарде од нас захтевала локацију која испуњава строге безбедносне и техничке стандарде критеријуме. Градска управа је показала изузетну спремност да ефикасно одговори захтевима државе и у рекордном року припреми одговарајућа планску документацију, а град Крагујевац и грађани могу да буду поносни што ће се ИТ објекат од националног значаја наћи баш у срцу Шумадије, рекли су Јовановић и Савић.

Претходна страна