Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Век од ослобођења Крагујевца у Првом светском рату
   

Свечаном академијом у Књажевско српском театру и изложбом фотографија “Крагујевац у Великом рату 1914 - 1918“ обележено је 100 година од ослобођења Крагујевца у Првом светском рату. У свом обраћању, председник Скупштине града, Мирослав Петрашиновић, нагласио је да ниједна земља у Великом рату није тако скупо платила своју слободу као Србија.

Град Крагујевац негује сећања на јуначку српску војску и на Први батаљон шестог пука Дринске дивизије, који је 27. октобра свечано умарширао у Крагујевац. Потомство ће бити вечно захвално за жртву коју је поднела трезвена и несаломива војска у борби за слободу, достојанство, самосталност и част своје земље. Сељаци су се претворили у војнике, најхрабрије и најистрајније, бранећи своју земљу и народ. Борећи се вековима за слободу, српски народ је постао симбол отпора и пркоса, а ово је једна од највећих победа српске војске у историји нашег народа, рекао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града.

Представом “Ратни днвеник“, глумци Књажевско српског театра и Позоришта за децу, приказали су сваку годину Великог рата. Кроз драмску игру осликан је живот обичних људи за време окупације, представљен је део приче о Војно - техничком заводу, а приказан је и тренутак ослобођења Крагујевца 1918. године. У уметничком делу програма наступио је и хор ученика крагујевачке Богословије “Свети Јован Златоусти“ и чланови центра за неговање традиционалне културе “Абрашевић“.

Чланови удружења “Бирам Крагујевац“, који су у сарадњи са центром за неговање традиционалне културе “Абрашевић“ уприличили свечаност, сматрају да Дан ослобођења Крагујевца у Првом светском рату, треба да добије место које по свом значају заслужује. 

Подсећања ради, 26. октобра 1918. године, непријатељска војска се повукла у Крагујевац и истог поподнева напустила град. Сутрадан, у Крагујевац је свечано умарширао Први батаљон Шестог пука Дринске дивизије. Крагујевац је у Првом светском рату поднео велике људске жртве и претрпео материјална разарања. Изгубио је 15 одсто становништва. Само на бојном пољу пало је 426 официра, подофицира и војника из Крагујевца. Њихова имена уклесана су на две спомен - плоче у Саборној цркви у Крагујевцу.

 

Претходна страна