Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Радионице о правима потрошача за крагујевачка јавно комунална предузећа и трговце
   

“Кроз поштовање права потрошача до основа за стицање конкурентске предности“ пројекат је који ће у наредном периоду реализовати Организација потрошача Крагујевца, кроз серију едукативних радионица намењених јавним и јавно комуналним предузећима чији је оснивач град и крагујевачким трговцима, а ради појашњења законских оквира у области заштите потрошача. Пројекат који је данас представљен медијима у згради Градске управе подржао је и град Крагујевац.   

Град дуги низ година препознаје значај и улогу Организације потрошача Крагујевца и због тога је ове године за рад организације определио 500.000 динара. На радионицима ће, представници јавних и јавно комуналних предузећа чији је оснивач град Крагујевац и представници приватног сектора, бесплатно бити едуковани о томе како треба да се понашају када добију приговор од потрошача. Имајући у виду да се казне градских предузећа директно рефлектују и на буџет града, превентивним улагањем у обуку, тај ризик сводимо на минимум, рекао је Радомир Ерић, члан Градског већа за привреду.    

Познавање права потрошача гарантованих Законом представља битан основ за стицање предности на тржишту. Осим избегавања строге казнене политике у случају повреде законских прописа и због тога губитка значајног дела средстава, од суштинске је важности да трговци који продају робу или пружају услуге, своју делатност обављају на законом прописан начин.

Циљ примене Закона није да се заштити једна страна, а да се друга санкционише, каже Зоран Николић, председник Организације потрошача Крагујевца. Кроз петогодишње деловање Саветовалишта, које прими око 3000 приговора током године, увидела се потреба и за едукацијом трговаца, јер се приговори често односе и на поступање по рекламацијама. Због тога ћемо на нашим радионицама, без превише теорије, предвидјати конкретне ситуације и пружити помоћ на конретним примерима. Како предузећа која су нам циљна група не би доживела одређене санкције, што у Крагујевцу није чест случај, ова бесплатна обука представља и вид подршке локалној привреди, казао је Николић. 

Овакве радионице су неопходне, јер у практичним примерима постоје бројне недоумице које поштујући законске одредбе треба решити на прави начин и пружити адекватну услугу корисницима, каже Немања Димитријевић директор ЈКП “Шумадија“. Радо смо прихватили учешће у радионицама, јер ће ЈКП “Шумадија“ од 1. јануара 2019. године обављати десет делатности од којих је већи број њих заступљен код наших суграђана. Иако се подизањем нивоа квалитета услуга, трудимо да примедби потрошача буде што мање, циљ нам је да у одређеним ситуацијама и када до тога дође, одговоримо на њих на прави начин, рекао је Димитријевић и од Нове године најавио примену новог софтверског решења које ће пратити комплетну процедуру приговора и жалби корисника, а грађани ће моћи и да путем мобилних апликација пријаве одређене проблема из делатности овог предузећа.  

Трговинско предузеће Мироко из Крагујевца, које је скоро три деценије присутно на крагујевачком тржишту, има добру и партнерску сарадњу са Организацијом потрошача, а нарочито због тога што им је важно да купци производа буду задовољни пруженом услугом и робом. Није редак случај да нам са рекламацијом на одређени производ долазе и они купци који немају довољно знања о својим правима и обавезама, каже Драган Михаиловић из Мирока. Ми се трудимо да им изађемо у сусрет и уз савете Организације потрошача за тумачење закона, пронађемо најбоље решење. Због тога ће нам ова обука бити значајна, јер ће нам омогућити да стекнемо знање у области заштите потрошача, будемо опуштенији и бавимо се другим пословним плановима, појашњава Михаиловић. 

Ради лакшег решавања поднетих рекламација потрошача свим полазницима радионица биће подељене едукативне брошуре са Законом о заштити потрошача.

 

Претходна страна