Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Изложба посвећена Аустралијанки у српској војсци
   

У Конаку кнеза Михаила Народнг музеја отворена је изложба “Аустралијанка у српској војсци - наредник Олив Келсо Кинг“ на чијој је церемонији свечаног отварања присуствовала амбасадорка Аустралије Рут Стјуарт, представници града др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу, Александар Штај, помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу као и представници ГО Црвеног крста и бројни Крагујевчани. 

Изложба посвећена Олив Кинг, сведочи о пријатељству наша два народа. Она је била једна од десетине жена које су дошле у Србију да би током Великог рата помогле српском народу и војсци. Неке су биле лекари, неке медицинске сестре, али оно што Олив Кинг издваја је то што се прикључила српској војсци. Њена помоћ није престала ни након завршетка рата већ је наставила да помаже српском народу отварајући кантине у Србији а једна је била и у Крагујевцу, рекла је амбасадорка Рут Стјуарт. Говорећи о изложби, истакла је да поред тога што је посвећена хероини Првог светског рата из Аустралије, изложба нас истовремено учи о пријатељству наших земаља, Србије и Аустралије као и улози жена које су имале током рата и данас.

Сам назив изложбе обавезује нас да памтимо али и утиремо пут пријатељства и сарадње у будућности, јер сећање на жртве хуманитарки које су помагале српској војсци и народу каква је била и Олив Кинг нас обавезује да такве односе градимо и у будућности. Српски народ поштујући своју историју и традицију утире пут ка будућности, негујући бројна пријатељства, рекла је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа.

У организацији Амбасаде Аустралије у Србији, Народног музеја и Градске организације Црвеног крста под покровитељством Града Крагујевца изложба “Аустралијанка у српској војсци - наредник Олив Келсо Кинг“ отворена је данас и биће постављена до краја месеца.

 

Претходна страна