Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Седам година рада Центра за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“
   

Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“ седам година рада дочекао је са седам услуга, од којих је шест линценцирано а то су два прихватилишта за децу из породица у ризику и за жртве насиља у породици, два дневна боравка за децу и младе, затим дневни боравак за старије особе и помоћ и нега у кући за одрасле и старије особе. 

Седмогодишњицу рада ова установа у систему социјалне заштите града Крагујевца свечано је обележила у својим просторијама у присуству сарадника и партнера из градских установа социјалне заштите, невладиних организација, Црвеног крста и запослених. У  име града Крагујевца присутнима се обратила др Гордана Дамњановић члан Градског већа за дравствену и социјалну заштиту. 

Центар за развој услуга социјалне заштите “Кнегиња Љубица“ имао је турбулентне периоде, у којима му је претило гашење што је својом подршком град Крагујевац успео да спречи. Смањење броја запослених и правне норме ограничили су деловање Центра, али ипак уз велике напоре и подршку града успело се у лиценцирању услуга, рекла је др Дамњановић. Уз велики ентузијазам запослених Центар покрива  најосетљивије категорије становништва, децу, младе, жене-жртве породичног насиља и старе. Своје услуге Центар развија кроз пилот пројекте, а један од најзначајнијих у систему социјалне заштите је породични сарадник. Ресорно министарство је овај пројекат развијало три године, али се данас доводи у питање опстанак ове услуге. Имајући у виду значај услуге породичног сарадника која се показала као изузетно важна и корисна град Крагујевац ће, казала је Дамњановић наставити да је развија код пројектне активности. 

У складу са лиценцираним бројем, Центар за развој услуга „Кнегиња Љубица“ у Крагујевцу годишње опслужи око 1000 корисника, са којима ради око 40 запослених. 

Оно што нам не недостаје у овом тренутку су професионалне стручне компетенције запослених на пружању услуга, а велика одговорност, сензибилитет и интересовање је нешто што ће нам уз подршку локалне самоуправе, обележити даљи развој, рекла је Снежана Стевановић, директорка Центра. Уколико дође до промена у правној регулативи и стандардима пружања услуга, који нас сада ограничавају радићемо на повећању броја корисника и запослених, а најављени Закон о социјалном предузетништву биће веома значајан за економско оснаживање наших корисница, казала је директорка Стевановић.

 

Претходна страна