Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Смернице за одрживо управљање земљиштем
   

За представнике градова и општина, у Крагујевцу је данас организована обука за попуњавање образаца и достављање података о загађеним, угроженим и деградираним земљиштима, који ће се уводити у Катастар контаминираних локација. На скупу су представљени резултати прелиминарних истраживања, која је реализовала Агенција за заштиту животне средине уз подршку Агенције Уједињених Нација за заштиту животне средине, Сталне конференције градова и општина и невладине организације ФЕА - Иницијатива за шумарство и животну средину.

На подручју града Крагујевца, у претходне две године, Агенција за заштиту животне средине реализовала је истраживања на три локације. Испитивано је стање квалитета земљишта у оквиру индустријских комплекса: Застава Камиони, Шумадија д.о.о. и 21. октобар. Резултати су показали да постоји прекорачење ремедијационих вредности тешких метала, што захтева даље активности на тим локалитетима, рекла је Драгана Видојевић, шеф Одсека за индикаторе и извештавања Агенције за заштиту животне средине.

Представници локалних самоуправа имали су прилику да се упознају и са законским обавезама у области заштите земљишта и смерницама за одрживо управљање земљиштем.

Град Крагујевац кроз програм мониторинга већ годинама испитује квалитет земљишта у околини депоније и изворишта водоснабдевања. Поред тога, спроведена су и додатна истраживања потенцијално загађених локација, у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине, истакао је Драган Маринковић, начелник Службе за заштиту животне средине, и додао да ће град наредне године аплицирати на конкурсу за доделу средстава код надлежног министарства.

Катастар контаминираних локација саставни је део система Информационог система земљишта, који води Агенција за заштиту животне средине. Према званичним подацима Агенције, у нашој земљи лоцирано је око 700 потенцијално контаминираних локалитета, која ће захтевати даљу анализу и детаљна истраживања.

 

Претходна страна