Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Патронажна служба Дома здравља добила три возила
   

Возни парк Дома здравља Крагујевац богатији је за три нова возила, набављена за потребе патронажне службе. Кључеве је директору Василију Антићу уручила министарка за демографију и популациону политику Славица Ђукић - Дејановић. Поред тога, Дом здравља је добио четири ваге за бебе и четири инхалатора за децу.

За те намене издвојено је 2,9 милиона динара, а средства су обезбеђена кроз пројекат који је одобрен Крагујевацу за подстицање наталитета, на конкурсу који је расписао кабинет министарке Ђукић - Дејановић.

Нова возила значајно ће унапредити рад патронажне службе која, према речима директора Василија Антића, годишње обиђе око 11.000 домаћинстава. Сваког дана патронажне сестре које брину о трудницама, продиљама, бебама, али и старим лицима, уђу у 150 домаћинстава. Поред упознавања жена са родитељством, патронажне сестре су прва спона између мајке и детета.

Министарка Ђукић Дејановић је истакла да пројекат поред средстава за Дом здравља, подразумева и средства за едукацију здравствених радника, инвестицију у водовод и канализацију у једном селу, адаптацију кухиње у предшколској установи, али и адаптацију једне сеоске школе.

Крагујевац има позитивне миграције, салдо је да 54 људи више дође него што напусти град. Наталитет је у Крагујевцу 9, 2 на 1.000 становника, а смртност је мања од просека у Србији, рекла  је Дејановић, додајући да је то реткост за велике средине, али и доказ да Крагујевац постаје центар у који људи желе да дођу и да стварају породицу.  

Иначе, град Крагујевац и општине Аранђеловац, Рача и Кнић добили су од Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику око 62 милиона динара бесповратних средстава.За реализацију шест пројеката Крагујевцу је одобрено око 32 милиона.

Обавеза локалне самоуправе је да у финансирању ових пројеката учествује са најмање 20 посто средстава, а град Крагујевац обезбедио је и више од тога, рекао је заменик градоначелника Ивица Момчиловић захваљујући се Влади Србије и ресорном министарству што су препознали значај ових пројеката. Ниво услуге Дома здравља који је свакако на високом нивоу, новим возилима биће значајно подигнут, јер ће патронажна служба брже и сигурније стизати до свих пацијената.

 

Претходна страна