Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Караван за климу у Крагујевцу
   

Караван за климу - Сви активни у борби против климатских промена, путујући пројекат који у градовима Србије реализује Француски институт и Амбасада Француске уз подршку групе Суез, посетио је данас и Крагујевац. Овај пројекат обједињује српске и француске актере у овој области и већ развијена решења проблема у обе земље и нуди прилику за размену мишљења, добре праксе и иновација у оквиру свима доступним дебатама.

У оквиру дебате у Крагујевцу, своја искуства разменили су Мод Келер, задужена за отпад - јединице чистоће Одељења животне средине у општини Сирен, која је говорила о искуствима француског града побратима о начинима повећања свести код својих становника о управљању отпадом, Марко Милачић, директор мултинационалне компаније Суез у Србија чија је тема била улога приватних оператера у области управљања отпадом и рециклирању у свету и Драган Маринковић, начелник Службе за заштиту животне средине. У име града Крагујевца учеснике је поздравила Јасмина Предојевић Симовић, помоћник градоначелника за одрживи и равномерни развој и сарадњу са удружењима.

Задовољство је што је Караван за климу посетио и наш град и што смо у прилици да разговарамо о најважнијој теми за опстанак планете и квалитет живота свих нас. Као четврти град по величини Крагујевац чини напоре да у сарадњи са релевантним институцијама и организацијама обезебеди бољи живот својим суграђанима, рекла је Јасмина Предојевић Симовић и навела отварање Рециклажног центра, пројекат Регионалног центра за управљање отпадом, Локални акциони план и израду нове Стратегије одрживог развоја. Пројекат попут овог данас помаже нам да разменимо искуства са стручњацима из иностранства са једне стране, а са друге стране што је још важније за генерације после нас, помаже нам да развијамо свест код наших суграђана и младих о навикама којима свако од нас као појединац може да допринесе очувању своје средине и њеном здравом развоју, истакла је помоћница градоначелника.    

Веома је битно да водимо рачуна о загађењу а нарочито вода и океана и смањимо количину отпада, рециклирамо га и поново употребимо. Кроз “Караван за климу“ и разговоре које водимо желимо да повећамо свест грађана о томе колико је важно да смеће бацамо у канту, а нарочито пластичне флаше, што може да учини свако од нас, казао је Бертнар Мије, аташе за сарадњу амбасаде Француске у Србији.  

У Средње стручној школи пре дебате „Како смањити отпад, поново га употребити и рециклирати - зачарани круг управљања отпадом за чистију животну средину“, отворена је и изложба “Живот смећа“ на којој је кроз фотографије и педагошки приступ указано на то како смеће утиче на животну средину.

 

Претходна страна