Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

27. Интернационални фестивал уметника хармонике у Крагујевцу
   

У Крагујевцу сутра почиње 27. Интернационални фестивал уметника хармонике на коме ће до 23. новембра наступати победници најпрестижнијих светских такмичења из Русије, Кине, Шпаније, Пољске и Немачке. Организатор фестивала је Музички центар АД ЛИБИТУМ, а покровитељ града Крагујевца.

Овај фестивал окупља најбоље извођаче млађе генерације из целог света. То је један од разлога што је наша акордеонистичка сцена препозната у целом свету. Поред младих победника светских такмичења, већ 30 година наши гости су и најпризнатији професори из света хармонике, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу и додао да фестивалу припада значајно место на културној сцени града.

Интернационални фестивал уметника хармонике основан је 1988. године када је формирана и крагујевачка школа хармонике. Од тада на концертној сцени Прве крагујевачке гимназије наступило је готово две стотине најпрестижнијих  извођача на хармоници, а Крагујевац је постао светски препознатљив центар у коме се формирао широки круг поштовалаца класичне хармонике. 

Трудимо се да одржимо исти ниво фестивала и већ три деценије у Крагујевцу окупимо најбоље светске хармоникаше. И ове године имамо привилегију да сви победници највећих светских такмичења, која се одржавају између два фестивала, буду наши гости, каже Милан Томић, директор фестивала.

Прве вечери 27. Интернационалног фестивала уметника хармонике наступиће Крагујевачки академски оркестар акордеониста, који је после само неколико месеци рада, у априлу ове године на 43. међународним сусретима хармоникаша у Пули, освојио прво место. У петак, 16. новембра наступиће  Мариа Зубименди де Ла Хоз, победник такмичења у Шпанији, 17. новембра Давид Риц из Пољске, који је освојио друго место на такмичењу у Немачкој, 19. новембра Никита Власов из Русије, победник Светског трофеја 2017. године, 20. новембра Владимир Ступњиков из Русије победник Светског купа 2017. године, 21. новембра Нежа Торкар из Словеније, победник такмичења у Шпанији, 22. новембра Артур Адршин из Русије, победник такмичења у Италији, а последње вечери фестивала 23. новембра концерт ће имати Трио хармоникаша “Шарм“ из Русије, победници Светског купа 2017. године. 

Сви концерти одржавају се у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, са почетком у 20,00 часова, а улаз за посетиоце је слободан.

 

Претходна страна