Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Српско културно наслеђе је део Европске уније
   

У оквиру посете Крагујевцу шеф Делегације Европске уније у Србији, амабасадор Сем Фабрици и Дубравка Негре представница Европске инвестиционе банке за западни Балкан обишли су и Легат академика Николе Коке Јанковића, изграђен средствима града Крагујевца и Европске инвестиционе банке. 

На око 650 квадратних метара биће смештена богата заоставштина уметника и почасног доктора крагујевачког Универзитета, коју је за живота завештао родном Крагујевцу. Аутентичан објекат, по жељи академика Николе Коке Јанковића пројектовао је архитекта Зоран Гагић.

Уз похвале граду и архитекти, Фабрици је посебно похвалио иницијативу и диван знак пажње академика Јанковића према свом родном граду. Легат ће омогућити посетиоцима да се упознају не само са стваралаштвом уметника, него и са културним наслеђем. Европска унија поклања велику пажњу очувању културног наслеђа Србије, рекао је Фабрици и подсетио да је 2018. година проглашена Годином културног наслеђа у Европи и у Србији. Бесповратна средства су обезбеђена и за Синагогу у Суботици, манастир у Бачу и Голубачку тврђаву. Српска култура има јако битну и дугу традицију, нагласио је Фабрици и поручио да је српско културно наслеђе део Европске уније. 

Истичући да Европска инвестициона банка пажљиво бира пројекте који су оправдани са економског становишта, као и социјалног и друштвеног развоја, Легат Николе Коке Јанковића препознали смо као важну установу не само за грађане Крагујевца него и шире заједнице - рекла је Дубравка Негре представница Европске инвестиционе банке за западни Балкан. Одлучили смо да удружимо снаге и заједно са Министарством привреде и градом обезбедимо средства за његову изградњу. 
Иако је Европска инвестициона банка препознатљива по финансијској подршци у области локалне инфраструктуре, велику пажњу поклањамо и културном наслеђу које је веома битно за развој једног друштва. Само у задњих пар година у те сврхе издвојили смо 8 милиона евра, рекла је Негере. Народна библиотека је завршена, у плану су радови у Народном позоришту у Лесковцу, музеју у Крушевцу и другим значајним културним центрима у Прокупљу и Пироту. 

У протеклих пет - шест година у локалну инфрастуктуру уложено је 75 милиона евра. Образовне установе су препознате као приоритет од стране државе и ми се трудимо да у томе помажемо. Завршава се Центар изврсности, а станови за младе научнике треба да помогну развој науке у овом универизетском центру.

Поред Легата који представља почетак наше сарадње са институцијом Европске уније, уредили смо једно обданште, изграђена је фискултурна сала и реновирана школа у Ердечу. Имали смо и прилику да учествујемо у програму ЕУ ПРО за доделу бесповратних средстава, рекла је Миња Обрадовић чланица Градског већа за инестиције и управљање пројектима.  Крагујевцу је одобрено финансирање сва три пројекта, укупне вредности од близу милион евра. Без обзира на величину града, нама је оваква врста подршке неопходна. Сви пројекти су из области економске инфраструктуре који ће помоћи да се изгради односно прошири индустријска зона и тиме створе могућности за нова радна места. Напокон ће уз помоћ ЕУ бити реконструисано и игралиште у Великом парку - једно од култних места у Крагујевцу, док је трећи пројекат санација моста преко Лепенице код Шест топола. 

Користимо сваку прилику да недостатак споствених средстава надоместимо кроз пројектно финансирање и веома смо активни јер нам таква помоћ много значи, истакла је Миња Обрадовић.

Током дана шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Фабрици сусрео се градоначелником Радомиром Николићем и представницима регионалних развојних агенција са којима је разговарао о приоритетима развоја на локалу.

 

Претходна страна