Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Европска унија финансира развој пословне инфраструктуре и у Крагујевцу
   

Европска унија пружа континуирану подршку локалном развоју са досадашњим улагањем од 300 милиона евра, а само финансирање развоја пословне инфраструктуре омогућиће унапређење укупног пословног окружења у Србији, привлачење инвестиција и бољи живот грађана, рекао је данас у Крагујевцу шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, честитајући представницима 34 локалне самоуправе, којима је кроз развојни програм EU PRO одобрено укупно 40 пројеката који ће допринети побољшању пословног окружења. 

Уз финансијску подршку Европске уније од преко пет милиона евра ове локалне самоуправе ће реализовати пројекте који се односе на израду техничке и планске документације, као и пројекте пословне инфраструктуре. Међу локалним самоуправа које су добиле бесповратна средства је и град Крагујевац, коме је одобрено финасирање три пројекта укупне вредности од близу милион евра.  

Пројекат ревитализације и проширења браунфилд локације у старој индустријској зони подразумева изградњу комуналне инфрастуктуре и саобраћајница које треба да повежу старе и нове локације у зони 22. децембар и Ракаљ. Други пројекат односи се на реконструкцију отворених спортских терена у Великом парку у Крагујевцу, укључујући пешачку зону, кошаркашки терен, трибине, улазну капију, оргаду, кишну канализацију и набавку одговарајуће опреме, док трећи пројекат подразумева израду техничке документације за санацију моста преко реке Лепенице код Шест топола.

“За Крагујевац и Шумадију програм EU PRO је од још веће важности јер у претходних десет година Шумадија није имала приступ овом типу развојне помоћи и поносан сам што смо је дочекали спремни, јер то је доказ да радимо стратешки и да дугорочно гледамо на развој региона и града“, рекао је Радомир Николић, градоначелник Крагујевца истичући да су локалне самоуправе поуздан партнер међународним организацијама, а да централни нивои власти могу значајно да помогну у ефикасном дизајнирању и спровођењу развојних пројеката и политика. 

“Министарство за европске интеграције подржава реализацију овог програма будући да се његовим спровођењем обезбеђује одрживи развој локалних самоуправа уз смањење регионалних диспаритета и континуирано јачање способности градова и општина за коришћење европских фондова“, казао је Бранко Будимир, помоћник министра за европске интеграције Владе Републике Србије и закључио да подршка побољшању пословног окружења представља незаобилазан чинилац укупног прогреса локалних самоуправа.

 

Претходна страна