Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Трајно збрињавање 28 породица интерно расељених лица и повратника у Србију
   

У Крагујевцу је данас организована јавна презентација пројекта “Подршка достојанственим стамбеним решењима и одрживом начину живота интерно расељених лица и повратника у Србију“ који финансира Европска унија посредством Делегације ЕУ у Србији, а спроводи Дански савет за избеглице у сарадњи са градом Крагујевцем. Циљ пројекта је допринос спровођењу националне стратегије интерно расељених лица и повратника у Србију кроз обезбеђивање достојанствених стамбених решења и одрживе егзистенције.

Пројекат ће бити реализован кроз неколико компоненти - три се односе на стамбено решење, а једна на економско оснаживање, казао је Модраг Јовановић координатор пројекта испред Данског савета за избеглице. Трајно стамбено решење подразумева откуп сеоских домаћинстава, изградњу монтажне куће и доделу пакета грађевинског материјала. Што се тиче економског оснаживања биће додељени пакети економских грантова. За све који се буду квалификовали за тај пројекат биће организоване и стручне обуке. Рок за реализацију пројекта који је почео у јулу је фебруар 2020. године. 

Укупна вредност пројекта је око 200 000 евра и на тај начин биће збринуто 28 породица интерно расељених лица и повратника по Споразуму о редамисији са пребивалиштем или боравиштем на територији града Крагујевца, рекла је Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Средства ће бити искоришћена за куповину шест сеоских домаћинствава и четири монтажне куће са покућством, 11 породица добиће грађевински материјал, а биће обезбеђено и седам економских пакета за започињање сопственог бизниса. 

Крагујевац је био изузетно активан и у претходних неколико година а кроз различите врсте подршке до сада је стамбено збринуто 170 породица, купљено је и 50 сеоских домаћинстава, подсетила је Гордана Дамњановић и додала да вредност бројних грантова који су у том периоду обезбеђени износи пет милина евра. 

Захваљујући нашим активностима и стратешким локалним акционим плановима који се подударају са националном стратегијом Крагујевац има прилику да посредством делегације ЕУ и Данског савета за избеглице учествује у још једном таквом пројекту и трајно збрине још 28 породица интерно расељених лица и повратника у Србију.

 

Претходна страна