Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Нове категорије за повлашћени превоз у Крагујевцу
   

На једанаестој редовној седници Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом, разматран је Нацрт одлуке о остваривању права на превоз повлашћених категорија грађана на територији града Крагујевца. Овом одлуком ће, према речима др Гордане Дамњановић, чланице Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, бити прецизније уређен начин остваривања и коришћења права на превоз. 

Уз већ дефинисане повлашћене категорије становништва које имају могућност коришћења јавног градског превоза, што је обухваћено претходном одлуком, први пут ће право на бесплатан превоз моћи да остваре и пратиоци особа са инвалидитетом, уз поседовање персонализоване месечне односно годишње карте или неперсонализоване годишње карте.  

Незапослена лица са евиденције Националне службе за запошљавање и пензионери до 65 година старости моћи ће да остваре ово право уз сопствено учешће од 50%. Више од 2500 породица у Крагујевцу које су корисници права новчане социјалне помоћи имаће могућност да месечну карту за превоз добију уз сопствено учешће од 30%. 

Поштујући принципе недискиминације, на транспарентан и ефикасан начин, локална самоупрва жели да омогући грађанима коришћење повлашћене вожње на територији града, у договору са Градском агенцијом за саобраћај. Град ослушкује потребе свих категорија особа са инвалидитетом у складу са дефинисаним приоритетима у остваривању свих права по Локалном акционом плану за особе са инвалидитетом, истакла је др Гордана Дамњановић.

Савет се, у сарадњи са ресорним градским управама, бави актуелним темама које су веома важне у остваривању потреба чланова удружења, и због тога нам је веома важан континуитет у одржавању седница. Морам да истакнем да је, кроз сарадњу са градом и подршку институција, учињен значајан помак ка унапређењу положаја особа са инвалидитетом, рекао је Милан Стошић председник Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

На Дневном реду седнице Савета било је и разматрање предлога програма поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом.

 

Претходна страна