Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

У некадашној “Заставиној амбуланти“ отворено Саветовалиште за ВТО
   

Завод за здравствену заштиту радника у Крагујевцу, 60 година рада обележио је отварањем Саветовалишта за вантелесну оплодњу, јединственим у Србији, намењено пружању психолошко-социјалне подршке паровима који настоје да се остваре као родитељи. У Саветовалишту ће радити стручњаци Завода - два психолога, социјални радник а по потреби и психијатар.

Према подацима Светске здравствене организације, код 30 % парова, углавном жена, који су имали безуспешну вантелесну оплодњу, јавља се депресија. Зато нам је веома значајно отварање Саветовалиште за ВТО, где ће стручна помоћ бити пружена паровима који улазе у овај процес, а посебно ће значити паровима код којих је ВТО била без успеха, рекао је примаријус др Антонио Димитровски, директор Завода за здравствену заштиту радника Крагујевац, на свечаности уприличеној поводом обележавања јубилеја и отварања Саветовалишта за ВТО.  

У борби за стварање потомства је између 10 до 15 % парова, а доказано је да је проценат успешности у центрима где постоји ова услуга већи у односу на средине где нема психо-социјалане подршке. Радосни смо што смо прва здравствне установа у држави која отвара овакво Саветовалиште, а потпуни успех би био када би се увођење ове услуге системски решило на нивоу Србије, за шта ћемо се као Завод залагати, јер је психолошка потпора женама потребна и важна исто колико и примена свих медицинских поступака у процесу ВТО, закључио је прим. др Димитровски.
 
Отварање Саветовалиште за ВТО при Заводу за здравствену заштиту радника, један од корака који је као њен оснивач ка даљем развоју и унапређењу услуга ове реномиране градске здравствене установе подржао и град Крагујевац.

Ово је још једна нова услуга у складу са националном стратегијом за подршку паровима за унапређење родитељства и у складу са одлуком којом град од 2016. године издваја финансијска средства за биомедицински потпомогнуту оплодњу, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Од ове године подигли смо старосну границу и помогли парове који су имали половину опредељених средстава. Град ће наставити да подржава одржање и унапређење постојећих услуга Завода за здравствену заштиту радника а нарочито јачање капацитета у специфичној здравственој заштити, за коју он има добру основу. Како би отпочела рад са званичном апликацијом ИЗИС, овој установи пружићемо помоћ за информатичку опремељеност али и у набавци ултразвучног апарата. Следеће године планирамо и набавку два возила, најавила је др Дамњановић.

Иначе, у Заводу се примарна и специфична здравствена заштиту пружа за око 35 хиљада корисника који овде обављају опште, интернистичке, гинеколошке, радилошке, очне, ОРЛ, дерматолошке прегледе и лабораторијске анализе.      

 

Претходна страна