Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Удружење за помоћ особама са аутизмом обележило Међународни дан толеранције
   

У оквиру обележавања Међународног дана толераније Удружење за помоћ особама са аутизмом у Великом парку организовало је представљање програма “Асистент у породици“ који реализује уз финансијску подршку града четврту годину заредом. На тај начин Удружење жели да скрене пажњу суграђанима да при сусрету са особом оболелом од аутизма буду толерантни и спремни да уваже и поштују разлику која међу људима постоји.

Породица Ђоковић једна је од 55 регистрованих чланова Удружења. Користе услугу асистента у породици која према речима Братиславе, мајке малолетне Тамаре, много значи, јер су деца оболела од аутизма веома захтевна и потребна им је пажња 24 сата дневно. Није лако наћи ни асистента. Тамара је хиперактивна, понекад и агресивна, па из страха од одговорности, рекла је Братислава, асистенти врло брзо одустану од пројекта.

Ксенија Милосављевић апсолвент Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду, ради у Удружењу од јуна и већ је четири месеца Тамарин асистент. Добро нам иде, каже Ксенија. Наш дан се састоји у обављању разних рекреативних активности као што је шетња, при чему подстичемо развој комуникације, у мери у којој је то могуће код Тамаре.  

Пројекат је према Ксенијиним речима добро осмишљен и значајан за родитеље јер им подршка асистента олакшава свакодневни живот.

Пројекат се ове године реализује од 1. јуна до 1. децембра. Иако је акционим планом превиђено осам асистената, према речима Данијеле Нешовић потпредседнице Удружења и координаторке пројекта “Асистент у породици“ активно је шест. Вредност пројекта је 400 000 динара и то је само једна у низу акција и активности које Удружење за помоћ особама са аутизмом реализује у циљу социјалне и животне инклузије, али и подизања свести јавности.

Град подржава и финансира рад овог Удружења као и бројне друге програме и пројекте који унапређују квалитет живота са аутизмом, казала је Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Отворена је Медицинска соба за особе са аутизмом, где се на адекватан начин уз стручну помоћ ослобађају страха и прилагођавају условима докторских ординација. Поред тога, у Маршићу у просторијама парохијског дома при храму Светог Василија Великог, Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју, кроз радионице и бесплатан дневни боравак преузима на себе део одговорности и терета родитеља деце са сметњама у развоју, чиме подижу духовни и друштвени живот деце на виши ниво.

За свеобухватно деловање на развоју приступачности и социјално укључивање особа са инвалидитетом, Крагујевац је већ две године заредом добитник награде за допринос развоју свих облика приступачности. Јер, само уз стручну подршку, породица може да функционише и заштити своје капацитете, поручила је Гордана Дамњановић.

 

Претходна страна