Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Дијалог на Волги: мир и узајамно разумевање у 21. веку
   

Пети Међународни форум јавне дипломатије “Дијалог на Волги: мир и узајамно разумевање у 21. веку“, окупио је у Волгограду представнике 20 делегација из различитих земаља. Међу учесницима форума су били шефови градова побратима Волгограда, највиши званичници највећих међународних и међурегионалних удружења, руски и страни представници владе, науке, јавности, познати стручњаци  и новинари. У оквиру Форума у Волгограду је одржана и 29. Генерална скупштина Међународне асоцијације градова весника мира.

Поздрављајући госте, градоначелник Андреј Косолапов је нагласио да је главни задатак учесника Међународног форума и Генералне скупштине одржавање дијалога између представника различитих земаља у име јачања мира широм света.

Лепо је поново се срести са старим пријатељима који већ пет година учествују у Међународном форуму јавне дипломатије, а посебно је пријатно видети све више и више нових учесника на тако важном догађају, рекао је Косолапов.

На састанаку Извршног одбора Асоцијације разматрана су кључна питања организовања и одржавања 29. Генералне скупштине Међународне асоцијације градова - весника мира. Конкретно, усвајање заједничке коначне резолуције о резултатима V Међународног форума јавне дипломатије “Дијалог на Волги: мир и узајамно разумевање у 21. веку“.

Волгоград је данас побратим са 45 руских и страних градова. Током послератне историје, становници Волгограда били су активни иницијатори и учесници у међународним контактима. 1987. године, одлуком генералног секретара УН - а, Волгоград је добио награду, звање града весника мира.

Представници града Крагујевца на заседању Генералне скупштине Међународне асоцијације градова весника мира и Форума “Дијалог на Волги“ су били Бојан Павловић, начелник Одељења за унутрашњу и међународну сарадњу и послове протокола и Катарина Бабић, виши кустос у Спомен-парку Крагујевачки октобар.

Представници Крагујевца су као панелисти учесвовали на округлим столовима одржаним у оквиру Међународног форума “Дијалог на Волги“. Бојан Павловић је одржао презентацију “Унапређење сарадње и мировни процес - Крагујевац (Србија) и Инголштат (Немачка)“ и представио модалитете и резултате сарадње два партнерска града. У оквиру округлог стола посвећеног култури и међународним односима у 21. веку Катарина Бабић је одржала презентацију “Спомен - парк Крагујевачки октобар: колективно сећање и културни идентитет“.

 

Претходна страна