Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Светски дан превремено рођене деце
   

Поводом обележавања 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце, Крст на улазу у Крагујевац осветљен је љубичастом бојом, будући да је то боја која симболизује ову тему. На тај начин наш град се прикључио глобалној кампањи, која се обележава широм света у циљу подизања свести о проблему превременог рађања.

У свету се, око 15 милиона деце сваке године роди пре термина, а милион беба не преживи. У Србији, то је више од 4000 беба годишње, односно 11 свакога дана. Будући да се рађају незреле, овим бебама је, да би преживеле, неопходна подршка специфицних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника. Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне, а превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година.

Бројне организације се труде да подигну свест о проблемима који настају услед превременог порођаја, како би се он могао спречити, али и дају савете мајкама како тим бебама да пруже најбољу негу. Поред помоћи стручњака, драгоцена им је и подршка других родитеља са истим или сличним искуством. Из тог разлога, основано је Удружење родитеља превремено рођене деце Србије “Мали Див“ које пружа подршку родитељима кроз побољшање квалитета лечења и неге превремено рођене деце.

Иначе, 17. новембра, широм света организују се активости у циљу подизања свести јавности о проблему превременог рађања и тешкоћама са којима се сусрећу родитељи превремено рођених беба. Осим љубичасте боје, симбол превремено рођене деце је и низ од 10 дечијих чарапица, од којих једна, најмања, симболизује једну превремено рођену бебу од 10 рођених.

 

Претходна страна