Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

МоЗак- Можемо заобићи конфликте
   

Пројекат “МоЗак - Можемо заобићи конфликте“ који партнерски реализују Црвени крст Крагујевац и Друштво против шећерне болести уз подршку града Крагујевца у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД) финансиран од стране Европске уније а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) трајаће осам месеци, до априла 2019. године и укључује 187 ученика из четири основне школе и 18 гимназијалаца у улози вршњачких едукатора, речено је на конференцији за новинаре одржаној поводом презентације. 

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану је пројекат Европске уније који реализује и спороводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у нашој земљи. Србија је први пут у оваквом пројекту а Крагујевац је један од пет градова који су учесници програма и за који је издвојено 60 хиљада евра на годишњем нивоу од стране УНДП-а. Приоритет је трошење финансијских средстава за оне циљне области које су дефинисане стратешким документима, локалним акционим плановима на транспарентан начин. Шест организација цивилног друштва су током јавног конкурса одабране које су на најбољи могући начин одговориле јавном пројекту. Пројекат “МоЗак“ којим је апликовала ГО Црвеног крста у партнерству са Друштвом против шећерне болести,  изабран је као један од најбољих када је реч о правима деце, недискриминацији, превенцији стигматизације, толеранцији, људским и мањинским правима, вербалној комуникацији, рекла је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Говорећи о пројекту, Марица Патрногић, координатор пројекта је рекла да, према пропозицијама конкурса које су укључивале осетљиве групе, препозната је дугогодишња потреба да се уради пројекат са идејом превенције насиља међу ученицима нижих разреда основне школе. Сматрам да ће овај пројекат, његове активности у потпуности одговорити потребама деце и наше локалне заједнице. Пројекат ће трајати осам месеци, радићемо у сарадњи са Друштвом против шећерне болести и подразумева едукацију деце узраста од 9 година у четири основне школе а едукације ће радити ученици Прве крагујевачке гимназије. У оквиру пројекта гимназијалци ће проћи обуку за вршњачке едукаторе који ће на темама толеранције, дискриминације, родне равноправности, превенције насиља и ненасилног решавања конфликта, дечијих права и превенције насиља путем интернета оспособити и оснажити ученике основних школа да се на један квалитетан начин боре против тога.

Циљ пројекта је стварање безбедног окружења и заштита деце од свих облика насиља, повећање толеранције, разумевања, прихватања различитости и неговање ненасилног решавања сукоба. Са гимназијалцима ће радити Невенка Богдановић, психолог и припремиће их за држање презентација на дате теме. Према њеним речима биће израђен и приручник о одржаним радионицама који ће служити професорима и стручним сарадницима да у будућности спроводе овај програм у чему ће се огледати одрживост пројекта. 

Оцењујући пројекат веома вредним, учитељица Мирјана Кандић каже да и поред програма грађанског васпитања који се годинама реализује у основним школама и функционисања тима за превенцију насиља у свакој школи, пројекат “МоЗак“ се разликује јер у фокус ставља вербално насиље које је све присутније. 

Пројекат се реализује у четири основне школе “Ђура Јакшић“, “Доситеј Обрадовић“, “Трећи крагујевачки батаљон“ и “19. октобар“. Поред едукативног дела гимназијалаца у оквиру пројекта биће одржане трибине на тему “Толеранција у спорту и на теренима“, спортска манифестација “Не љути се мали човече“ и Фестивал позоришних представа.

 

Претходна страна