Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Вече Срба из Мађарске
   

У Галерији Народне библиотеке Вук Караџић у организацији Одељења за културу Амбасаде Мађарске уз подршку Града Крагујевца синоћ је одржано “Вече Срба из Мађарске“. У оквиру програма отворена је изложба “Евген Думча (1838 - 1917) први градоначелник Сентандреје и његово доба“, директор Српског института у Будимпешти, Пера Ластић одржао је предавање “Евген Думча, српски политичар и добротвор на челу мултиетничког града“, а у музичко - литерарном програму уметници Српског позоришта у Мађарској извели су текст “Будимпешта- Сент Андреја- Срби“ и представили културне догађаје и вредности које још увек чувају тамошњи Срби.

Интеркултурни дијалог веома је важан и представља нешто што додатно може да унапреди културну сцену града Крагујевца. Са Мађарском нас повезује историја а садашњост желимо да учинимо продуктивном како би будућност била боља, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. У оквиру ове манифестације наша сарадња ће бити двосмерна тако да ћемо у наредном периоду представити своје уметничке и стручне потенцијале који на најбољи начин пропагирају културне вредности Крагујевца.

Свечаности у Народној библиотеци присуствовали су гости из Мађарске, почасни конзул проф. др Милан Радуновић, Зорица Рафајловић, аташе за културу, представници мађарске Амбасаде, Регионалне привредне коморе Шумадије и Поморавља, Градске управе. У име града госте и учеснике програма поздравио је Александар Штајн помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу.

Вече Срба из Мађарске је манифестација уприличена на крају године коју је обележила одлична сарадња између града Крагујевца и мађарских партнера, а одржавањем мултикултуралног програма званично се успоставља сарадња и са Мађарским културним центром, рекао је Штајн, помоћник градоначелника и подсетио да је успостављена највиша сарадња са Мађарском до сада а у прилог томе говори недавно отворена Канцеларија Привредне коморе Мађарске - Комитета за Западни Балкан, Канцеларија почасног конзула Мађарске, потписан Меморандум о сарадњи између града Крагујевца и привредних комора Србије и Мађарске којим је дефинисана будућа сарадња.

Манифестација Недеље мађарске културе у Србији 2018 - 2019. године уприличена је поводом стогодишњице смрти једног од најугледнијих и најзначајнијих Срба ондашње Аустроугарске, Евгена Думче.

Изложбом под називом “Евген Думча први градоначелник Сентандреје, српски политичар и добротвор на челу мултиетничког града“ представљен је рад и дело једне врло истакнуте личности Срба у Угарској у другој половини XIX и почетком XX века. Евген Думча, рођен је у Пешти у имућној српској породици цинцарског порекла и имао је веома значајну улогу у јавном животу, а највећи траг је оставио у управљању Сентандрејом чији је градоначелник био три деценије. Поред тога био је један од најзначајнијих добротвора свога доба, сву своју имовину завештао је у разне фондове а највише за изградњу школа у будимској епархији и целој карловачкој митрополији. Својом узорном политиком Србима је дао доминантну улогу у Сентандреји у то време иако су као национална мањина чинили шестину становништва, рекао је у предавању Пера Ластић, директор Српског института.

Изложба “Евген Думча (1838 - 1917) први градоначелник Сентандреје и његово доба“ урађена је прошле године и до сада је представљена у Београду, у појединим деловима Мађарске и истовремено представља живот српске заједнице онда и данас.   

 

Претходна страна