Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Подршка Европске уније интерно расељеним лицима и повратницима
   

Представници организације Arbeiter–Samariter–Bund (ASB), града Крагујевца и Центра за равномерни регионални развој (ЦенТриР)  организовали су у Крагујевцу јавну презентацију пројекта “Подршка одрживом повратку интерно расељених лица на Косово*“ који финансира Европска унија. Циљ пројекта је помоћ породицама интерно расељених лица у њиховим настојањима за одрживи повратак на Косово*.

Интерно расељеним лицима и повратницима пружене су информације о врстама помоћи које ће бити доступне у наредне две године - помоћ у виду пакета намештаја и беле технике, обуке за младе за рад у Информационо-комуникационом сектору, подршка развоју пословних идеја повратника, грантова у виду машина и опреме за почетак пословања итд.

Пакетом подршке у намештају и белој техници биће обухваћено 30 породица којима ће бити обезбеђен превоз до Косова и Метохије. Истовремено, планиране су посете и обилазак породица које су пре две године успешно реализовале повратак и започеле одређене делатности.

За економско оснаживање повратника задужен је Центар за равномерни регионални развој који је обзбедио бројне пакете подршке. Први пакет подршке је обука за програмирање и намењен је младим интерно расељеним лицима од 18 до 30 година. Конкурс ће, према речима Данијеле Јовић из Центра за равномерни регионални развој, бити расписан почетком децембра за подручје Крагујевца, Краљева, Крушевца и Чачка. Планирано је да се кроз овај пројекат оспособи 20 лица за рад у ИТ сектору, а за десет најбољих биће обезбеђена и радна пракса.

Поред тога за 20 лица биће организована обука за стартап предузетништво како би се оспособили за оснивање сопственог посла.

Трећи пакет односи се на подршку у развоју пословних идеја. Планирано је да се за 90 лица опште популације, заинтересованих за започињање сопственог посла, организују регионални бизнис стартап тренинзи у Крагујевцу, Крушевцу и Нишу. На тренинзима они ће бити информисани о сектрорима у којима могу да започну сопствени посао и како да бизнис идеју преточе у бизнис план. Десет заинтересованих добиће и помоћ у припреми комплетне документације како би могли да аплицирају за неки од гантова.
У име града присутне је поздравила Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту која је подсетила да је кроз различите пројектне активности и суфинансирање обезбеђено 170 станова и 50 сеоских домаћинстава за стамбено збрињавање интерно расељених лица. Укупна финансијска помоћ како за те сврхе тако и за економско оснаживање кроз грантове и едукацију износи око пет милиона евра. Крагујевац се, рекла је Дамњановић, на сваки могући начин придружује како би помогао овакве пројектне активности за одрживи повратак заинтересованих на Косово и Метохију.

Пројекат је део ширег програма “ЕУ подршка одрживим решењима за интерно расељене и реинтеграцију повратника“ укупне вредности 5,65 милиона еура и реализује у 10 локалних самоуправа у Србији - Крушевцу, Крагујевцу, Краљеву, Чачку, Рашкој, Врњачкој Бањи, Трстенику, Аранђеловцу, Врању и Бујановцу.
 

 

Претходна страна