Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Формирана Институционална радна група у оквиру РОМАЦТЕД програма
   

Град Крагујевац је почетком новембра у циљу промовисања доброг управљања и оснаживања ромске заједнице на локалном нивоу у оквиру Програма РОМАЦТЕД образовао Институционалну радну групу као повремено радно тело Градског већа, која је данас одржала први састанак.

Чланови Институциналне радне групе су представници ромских удружења, Националне службе за запошљавање, Центра за социјални рад, Школске и Градских управа. На данашњем првом састанку председник, проф. др Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање, чланове ИРГ упознао је са задацима а у циљу унапређења, координације активности и побољшања делотворности рада служби које се на локалном нивоу баве проблемима Рома.

У складу са Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији 2016-2025.године, размена информација о текућим пословима и иницијативама установа и организација које представљају, подршка и учешће у процени резултата и утицаја Програма на терену, учешће у изради или ревизији Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња заједно са локалним акционим групама из ромских заједница и активности на његовој имплементацији у развојне и стратешке документе, указивање надлежним органима на случајеве дискриминације у граду, учешће у активностима на промоцији интеркултуралности и информисање о ромској култури, неки су од задатака новоформиране Институционалне радне групе.

Програм РОМАЦТЕД који финансира Савет Европе и Европска унија спроводи се у седам земаља Западног Балкана и Турској у 64 општине. Циљ програма с једне стране, је да оснажи ромску заједницу како би заступала своја права и радила на грађанској партиципацији, а са друге стране да утиче на посвећеност доносилаца одлуке локалних власти како би кроз дијалог и учешће заједно направили планове и активности и радили на питањима важним за грађане, рекао је Драган Грачанин, национална контакт особа на програму РОМАЦТЕД из Асоцијације координатора за ромска питања. У Србији се програм реализује у 11 градова и општина, а Крагујевац је један од градова у којем до сада имамо добре резулате и посвећеност локалних власти, тако да очекујемо да ће програм довести до унапређења квалитета живота свих грађана, закључио је Грачанин.

 

Претходна страна