Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Пријатељ без граница II
   

За представнике Дома културе број 5 и чланове Омладинског оркестра Фордонска камерата из Бидгошћа, за чланове Хора Прве крагујевачке гимназије, ученике Средње технолошке школе из Бидгошћа, Средње стручне школе Крагујевац и ОШ “Милутин и Драгиња Тодоровић“, њихове професоре и менторе, учеснике пројекта за младе који заједнички реализују градови побратими Бидгошћ и Крагујевац “Пријатељ без граница“ проф. др Недељко Манојловић члан Градског већа за образовање, Александар Штајн помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу и Стефан Никезић помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи, организовали су пријем у Свечаном салону зграде Градске управе.  

Град Крагујевац остварује дугогодишњу добру међународну сарадњу у области образовања и овај пројекат је један од добрих примера. Сарадња образовних и културних институција два побратимска града која подразумева размену ученика, њихово дружење и заједничке пројекте који се из године у годину развијају, на прави начин негују ту сарадњу. У оквиру ње прошле године наши ученици су боравили у Бидгошћу и представили своје ликовне и фото радове на изложби, а сада смо у прилици да угостимо представнике образовне институције из тог побратимског града, рекао је проф. др Недељко Манојловић члан Градског већа за образовање и размену ученика оценио као веома добру јер млади поред знања и искуства имају могућност да сазнају нешто више о културама и обичајима пријатељских народа.  

Пријему су присуствовали и професори музичке културе и диригенти Гордана Вучковић и мр Ана Матијевић Коморовска, професор гитаре мр Виолета Дронжковска и професор мр Марко Нешић, као и професори ликовне културе Анђелка Армуш, мр Агата Фашча, Слободан Стефановић и Марица Живановић Пољо којима су уручене захвалнице.

Пројекат “Пријатељ без граница II“ наставак је шестогодишње сарадње Дома културе број 5 из Бидгошћа и образовних и културних крагујевачких институција. За то време направили смо 12 различитих пројеката, у формама изложби, музичких догађаја, креативних и едукативних радионица  и слично, каже Ана Матијевић Коморовска, координатор пројекта и диригент Омладинског ансамбла из Бидгошћа. Ово је пета уметничка радионица младих из Крагујевца и Бидгошћа, а одржаване су у Првој крагујевачкој гимназији, Средњој стручној школи Крагујевац и ОШ “Милутин и Драгиња Тодоровић“.

У оквиру музичких радионица деца су припремала свите с мотивима пољске и српске музике, традиционалних фолклорних игара као и неких модерних композиција. Ликовне и фото радионице, чија заједничка изложба ће бити отворена у среду, 28. новембра у просторијама Културног центра УММУС, обухватају мотиве побратимских градова Крагујевца и Бидгошћа.

 

Претходна страна