Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Јавна дискусија о заштити конкуренције на тржишту
   

У организацији Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије у сарадњи са Центром за европске политике уз подршку града Крагујевца одржана је јавна дискусија на тему Нова правна решења у области заштите конкуренције. Дискусија се реализује у оквиру пројекта “Повећање привредног раста кроз унапређење политике заштите конкуренције“ а организатори су са професорима Правног и Економског факултета Универзитета у Крагујевцу, представницима Града Крагујевца, грађевинских и привредних кластера из региона на ту тему разговарали у циљу што квалитетније припреме новог Закона о заштити конкуренције.

Унапређење правног оквира за заштиту конкуренције веома је важна за све наше грађане, јер тамо где постоји конкуренција добија се квалитетнија роба и услуга по нижим ценама као и већа могућност услуге. Сматрали смо да је најбоље да пођемо од већих градова са великим бројем учесника на тржишту, чујемо мишљења и ставове, упознамо са идејама Комисије како бисмо израдили што квалитетније решење, а касније унапредили оквир заштите конкуренције, рекао је Дејан Глигорић, представник организатора.  

Град Крагујевац има озбиљан приступ питањима заштите потрошача, конкурентске предности на тржишту, а у прилог томе говори подршка пројекту Организације потрошача у чијем фокусу су баш те теме. Велико је задовољство што је Крагујевац домаћин прве дискусије о новим правним решењима из ове области што нам омогућава да се информишемо о томе шта се мења у погледу заштите конкуренције као једног од основа за стицање конкурентске предности и успеха привредних друштава на тржишту, каже Зоран Костадиновић, начелник Одељења за подршку привреди.

Председник Организације потрошача Крагујевац Зоран Николић каже да заштита конкуренције истовремено значи и заштиту права потрошача јер ако постоји развијено тржиште са фер и конкурентним условима, онда ће потрошачи имати бенефит, како фунционише свуда у свету. Србија је специфична по том питању али заштита конкуренције се развија а доласком великих компанија трговци осећају бенефите. У неком наредном периоду очекујемо да ће заштита конкуренција директно утицати на бенефит свих нас као потрошача, каже Николић.

Нови Закон о заштити конкуренције поред заштите конкуренције на тржишту РС у циљу економског напретка и добробити друштва и нарочито користи потрошача, предвиђа и ефикаснију примену политике заштите конкуренције и стварање тржишта у коме ће сви учесници бити равноправни.  

 

Претходна страна