Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Обележен Светски дан борбе против АИДС-а
   

Поводом обележавања Светског дана борбе против АИДС-а у сали Хотела “Зеленгора“ у организацији Омладине ЈАЗАС-а уз подршку града Крагујевца, одржана је стручна конференција на тему “Сазнај свој статус“. Стручњаци из области медицине говорили су о превенцији, инфекцији ХИВ-ом и болести СИДЕ (синдрома стеченог имунолошког дефицита), о статистици на локалном нивоу и досадашњим заједничким активностима здравственог система, локалне самоуправе и организација из невладиног сектора.
 
У погледу демографске и популационе политике један од најважнијих задатака локалне самоуправе је да кроз стратешка документа и локалне акционе планове као приоритет постави превенцију и очување репродуктивног здравља младих. То је предвиђено разлиитим програмима, подршком организацијама цивилног друштва и подршком здравственом сектору за анонимно тестирање на ХИВ, АИДС, али и на хепатитисе Б и Ц и сифилис. Један такав пројекат локална самоуправа подржала је захваљујући УНДП-у финансирањем организације ЈАЗАС-а која у фокусу свог деловања има очување и унапређење репродуктивног здравља младих људи. Други пројекти су мањег обима са позиција сарадње здравства и локалне самоуправе, рекла је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Говорећи о организацији активности поводом обележавања дана борбе против сиде, Јелена Милановић, представник Омладине ЈАЗАС-а каже да је овогодишња кампања спојена са Европском недељом тестирања на ХИВ и хепатитисе, тако да је до сада одржан велики број акција добровољног, поверљивог  саветовања и тестирања на ХИВ. Као и раније у фокусу су студенти будући да је чак четвртина ХИВ позитивних особа из популације младих. ХИВ више није инфекција која се везује за старије и необразоване људе јер највећи број заражених су образовани млади људи са завршеном средњом школом  и факултетом, истакла је Јелена Милановић.

На конференцији су говорили доктори Дома здравља, Клиничког центра и са Института за јавно здравље Крагујевац.    
         
Циљ обележавања Светског дана борбе против сиде јесте промоција добровољног поверљивог саветовања и тестирања да би нестао страх од тестирања који постоји, да бисмо указали да данас не постоје ризичне групе већ само ризично понашање и да сваки сексуални однос без заштите јесте ризик сам по себи али и промоција трестирања трудница у првом тромесечју трудноће, рекао је др Никола Ускоковић са Института за јавно здравље Крагујевац. У оквиру Института постоји Саветовалиште за ХИВ и полно преносиве болести и функционише по принципу добровољног, поверљивог саветовања и тестирања, где сви суграђани могу да се тестирају сваког  дана. На територији Шумадијског округа и у Крагујевцу од 1985. године до данас регистровано је 84 ХИВ позитивних особа, а у 2018. години регистроване су 4 ХИВ позитивне особе.

 

Претходна страна