Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Живот не познаје границе
   

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом у Центру за спорт и рехабиллитацију ОСИ “Искра“ одржана је годишња конференција на којој су представљени резултати рада удружења, пројеката који су унапредили положај особа са инвалидитетом на територији града Крагујевца, али и појединачни спортски успеси ових особа на националним и међународним такмичењима.

Град Крагујевац као одговорна локална самоуправа поред традиционалног обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, као приоритет има и то да, поштујући националну законску регулативу, стратешке циљеве, учини све како би се унапредио квалитет живота особа са инвалидитетом, нарочито када је реч о образовању, запошљавању, приступачности јавним службама, али поред тога превазилажење стигматизације и дискриминације. Пред нама су задаци, па поред реализације ЛАП-а за ОСИ, најављен је и Нацрт закона о социјалном предузетништву који ће бити усвојен. Поред отварања Центра за ментално здравље, локална самоуправа у плану за наредни период има и радни центар у којем би се особе са инвалидитетом и особе са менталним потешкоћама запошљавале, рекла је др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

У организацији Центра за самостални живот особа са инвалидитетом у оквиру програма обележавања 3. децембра одржана је трибина под називом “Живот не познаје границе“.

Овогодишњи Међународни дан особа са инвалидитетом посвећен је постизању циљева одрживог развоја до 2030. године. Агенда 2030 усвојена од стране Уједињених нација, је инклузивна агенда која промовише инклузивна друштва и укључује и особе са инвалидитетом. Међу 17 циљева одрживог развоја, особе са инвалидитетом непосредно се помињу и истичу у оквиру 5 циљева а то је образовање, економски раст и запошљавање, искључивање неједнакости, грађење инклузивних, приступачних и одрживих градова и заједница, партнерство и искорењивање сиромаштва, објаснила је на трибини др Милена Стојановић, председник Центра за самостални живот.

Говорећи о до сада реализованим активностима у области социјалне заштите, Никола Рибарић, начелник ресорне градске управе је истакао да ће се и следеће године наставити са реализацијом  програма 15 удружења за област социјалне заштите за које је из буџета града у 2018. години издвојено 8,25 милиона динара, 3 милиона динара за реализацију пројектих активности и РеЛоаД пројекат у вредности од 6 милиона динара. Ову годину завршавамо успешно са припремљеним прописима и одлукама које јединице локалне самоуправе доносе из области социјалне заштите а које су у интересу корисника. У том светлу идемо напред, јер област борачке, инвалидске и социјалне заштите је жива материја тако да ћемо у наредној години осмишљавати нове програме заједно са корисницима, закључио је Рибарић.  
 
Своје реализоване активности представио је Форум младих са инвалидитетом Крагујевац, Савез глувих и наглувих, чланови Центра за самостални живот представили су спортске медаље освојене на такмичењима у боћању, пикаду, стоном тенису, дизању тегова, уручена су нова инвалидска колица прибављена скупљањем чепова и затварача.

Међународни дан особа са инвалидитетом у свету и код нас обележава се од 1992. године са јединственим циљем да се живот ових особа учини квалитетнијим, њихове потребе видљивијим и да се што више укључе у свакодневни живот заједнице.

 

Претходна страна