Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Обележен Дан војних ветерана
   

Центар Министарства одбране за локалну самоуправу Крагујевац приредио је свечаност којом је обележен 4. децембар Дан војних ветерана. Поред председника Скупштине града Мирослава Петрашиновића, свечаном скупу у згради Градске управе присуствовали су пензионисани припадници територијалних органа Министарства одбране са територије Шумадијског управног округа, представници удружења 1912 - 1920. Војвода Радомир Путник, Градског одбора СУНБОР - а Србије, Удружења ратних војних инвалида, Удружења РВИ и ППБ, Удружења бораца Шумадије и Организације резервних војних старешина.

Осим одавања поште и сећања на погинуле и умрле војне ветеране, на овај начин обавезујемо и будућа поколења да следе тај пут, уз жељу да генерације које долазе немају ратну причу, истакао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града. Сви они који су своја имена урезали у историју српског народа заувек ће остати симбол отпора и вредности на којима се гради нова будућност, казао је Петрашиновић и додао да је улога војске у српском друштву веома значајан, и да се држава труди да положај војске издигне на виши ниво кроз бољу опремљеност, модернизацију и изградњу станова за припаднике војске и служби безбедности.

Министарство одбране и Војска Србије организовањем активности и манифестација  четврти пут прослављају Дан војних ветерана. Ово је дан када се сећамо наших предака, колега, пријатеља и рођака који су дали своје животе за нашу земљу, рекао је потпуковник Јовица Станковић.

Дан војних ветерана 4. децембар, први пут је обележен 2015. године. Тог дана 1912. године потписано је примирје у Првом балканском рату између савезника: Краљевине Србије, Краљевине Црне Горе и Краљевине Бугарске са једне стране и Отоманске царевине као поражене са друге стране.

На тај начин, око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило је звање стари ратник односно ветеран.

 

Претходна страна