Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Сарадња Крагујевца и Санкт Петербурга
   

За учеснике и награђене ученике Међународног ликовног такмичења на тему “Ја сликам Санкт Петербург“ и њихове професоре, Миња Обрадовић чланица Градског већа за инвестиције и управљање пројектима, проф. др Недељко Манојловић члан већа за образовање и Александар Штајн помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу организовали су пријем.

Сарадња Крагујевца и Санкт Петербурга траје већ пет година а ове године смо учествовали и на Међународном конгресу “Санкт Петербург и словенски свет“ који се одржавао од 28. до 30. новембра.

Конгрес, као део Међународног иновационог форума Санкт Петербурга, представља највећу сајамску манифестацију у чијем фокусу ове године је била тема иновација и успешна примена, а окупља велики број представника словенских земаља. Позив Комитета за спољне послове Санкт Петербурга за учешће ученика на ликовном конкурсу “Ја сликам Санкт Петербург“ резултирао је наградама за прва три места, објаснила је Миња Обрадовић. Она је била члан делегације града Крагујевца на VI Конгресу и у име награђених примила дипломе и књиге које је на данашњем пријему уручила добитницама, Јелени Петровић, Мији Подгорац и Анђели Ђурђевић, добитници прве награде.  

Ликовни конкурс окупио је ученике узраста од 8 до 16 година, а циљ конкурса је промоција културно-историјског наслеђа Санкт Петербурга, једног од најлепших светских градова и афирмација ликовног стваралаштва младих, рекао је проф. др Недељко Манојловић, члан Градског већа за образовање и додао да је учешће на конкурсу само вид сарадње између ова два града поред размене ученика.

Говорећи о сарадњи града Крагујевца са европским и светским градовима, Александар Штајн, помоћник градоначелника је истакао да су у првом плану пројекти везани за младе.

Сматрамо да је веома важно да се наши млади укључују у међународну заједницу младих, да се друже, повезују, показују своја знања, способности и да то у будућности буде њихова мотивација како за лични тако и за развој заједнице.

Позив за учешће на конкурс “Ја сликам Санкт Петербург“ у организацији управе овог руског града прослеђен је свим основним школама у Крагујевцу. Према пропозицијама конкурса направљена је прва селекција и овдашњи жири је издвојио 12 радова који су били изложени у Дечијем културном центру у Санкт Петербургу. Радове су оцењивали посетиоци Центра али најбоље је прогласио стручни жири састављен од угледних личности из света уметности.

 

Претходна страна