Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Отворена прва фабрика у “Мајнд парку“
   

У индустријском комплексу "Мајнд парк" код Крагујевца отворена је прва фабрика “АММ Мануфацтуринг д.о.о.“, која послује у оквиру “Мајнд групе“. Врпцу су пресекли председник Србије Александар Вучић и власник компаније “МИНД Реал Естате“ Братислав Милановић, а свечаности су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, Урлих Земзек, директор свих фабрика шинских возила “Сиеменс“ и Томас Шиб амбасадор СР Немачке.
   
Председник Вучић је рекао да ће у “Мајнд парку“ ускоро бити изграђено више фабрика и покренута производња шинских возила - трамваја и вагона, а надамо се и локомотива. То ће драматично утицати на повећање бруто домаћег производа Србије, на другачију и неупоредиво бољу будућност Шумадије и целе Србије.

То ће бити наши тамваји, најлепши трамваји који ће бити направљени модерним технологијама, рекао је Вучић и додао да у погонима Милановић групе и Мајнд парка тренутно ради 860 људи. Наша је процена, ако завршимо све око научно - технолошког парка да ће овде ускоро бити ангажовано 3.000 радника. То је спас за Крагујевац али и за Рачу, Тополу и друга околна места. Ништа здравије нисмо могли да добијемо у нашој Шумадији. Честитам на овим величанственим фабрикама, али и на свему ономе што ће тек да се производи. Овде ће плате бити значајно више од просека Србије и то ће допринети да млади остану да раде и живе у Шумадији. Дражава је само у инфраструктурне радове уложила десет милиона евра. И даље ћемо да смањујемо незапосленост и борићемо се да животни стандард људи буде што је могуће већи.

Вучић је захвалио и немачким фирмама у којима је тренутно запослено више од 52.000 људи и навео да ће ускоро запошљавати и до 70.000 људи у Србији.

Фабрика АММ простире се на око 8.000 квадрата. Власник “Мајнд групе“ Братислав Милановић рекао је да је првог новембра почела производња. Поред ове хале налазе се још четири градилишта, тако да се тренутно гради укупно 30.000 квадрата у Мајнд парку. У току је изградња још једне фабрике за производњу делова челика где ће производња почети првог марта. У плану је да до краја 2019. године буде изграђено више од 60.000 квадрата. Обданиште се гради, а у јануару 2020. почеће и градња логистичког центра, који може да опслужује потребе Мајнд парка и свих партнера који ће бити овде, рекао је Милановић.

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је отварање фабрике велики дан за Крагујевац и Србију. Ова инвестиција је резултат реформи, напорног рада свих нас у последње четири године, али и резултат вере свих да Србија може боље и да има потенцијал, рекла је Ана Брнабић.
Градоначелник Крагујевца Радомир Николић, подсетио је да је први воз стигао у Крагујевац 1886. године, и да је тада возом у центар Шумадије допутовао краљ Милан Обреновић који је окупљенима говорио о значају железнице за развој Србије, као једном од животних питања за нашу отаџбину.  

Окупљени Крагујевчани нису могли ни да слуте да ће једног дана њихови потомци да производе најмодерније “паровозе“ на свету.

Развој је стварала наша памет и наша снага и увек смо у свету имали пријатеље који су нам у томе помагали. Оружје смо правили са Белгијанцима и Французима, аутомобиле са Италијанима, данас возове са Немцима, рекао је Радомир Николић.

Индустријски комплекс “Мајнд парк“, проглашен од стране Владе Републике Србије као пројекат од националног значаја, обезбедиће и капацитете за развој иновативних решења, не само у индустрији шинских возила, већ и других индустријских грана високих технологија.

У склопу парка, у току је изградња индустријске зоне, где ће, сем фабрика за обраду и израду делова каросерије, бити смештене и све потребне службе за подршку, укључујући лакирницу, набавку, логистику, људске ресурсе, ИТ, као и јавне служби, што ће према речима инвеститора, омогућити да се цео ланац производње до финалног производа одвија на истој локацији. Планирана је и пословна зона, на површини од око 15 хектара Парка.

Ова зона обухватаће Управну зграду и објекте са развојно-истраживачким потенцијалима, као што су научно-технолошки парк, институт, едукациони центар и простор за старт-ап компаније.

Планирана је и изградња поликлиничко-дијагностичког центра са најсавремонијом “Сименс“ опремом, као и пропратних садржаја укључујући кантину, дечије обданиште и спортски центар. У припреми је и градња аеродромске писте.

 

Претходна страна