Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Отворен Други Фестивал еколошког образовања
   

У Крагујевцу је, у великој сали Политехничке школе отворен Други Фестивал еколошког образовања у организацији Града Крагујевца, Школске управе Крагујевац, удружења “Стаклено звоно“ и “Школа за опстанак“ и Политехничке школе. Фестивал је отворен од 12 до 16 сати у спортској сали Политехничке школе и представља се 16 основних, 4 средње школе и деца из предлошке установе, садржајима који су припремиле њихове еколошке секције. Фестивал је званично отворио познати глумац Зоран Цвијић.

Колика је цена сунца у динарима, да ли је река скупља на ушћу или на извору, да ли цвеће одвојено наплаћује мирисање и гледање, да ли се хлад наплаћује на метар или на сат и колико кошта то што смо се родили? - стихови су Душка Радовића којима је Зоран Цвијановић данас отворио фестивал и додао да стихови који следе заправо су закључак и суштина - оно што је најлепше, најважније, најзначајније у животу добија се бесплатно. Зато, добар однос са људима, добро расположење јесу животна средина, а онда је лако договорити се шта се баца, шта одваја а шта рециклира. То је бескрајно инспиративна тема, али мора да се створи нека нова вредност од које ће нове генерације да стварају нешто ново - додао је том приликом легендарни Зоран Цвијановић, промотер Фестивала.

Сала Политехничке школе била је препуна добро расположених младих људи који су представљали различитим садржајима на тему екологије. Музика, представе, разне презентације, радионице и пројекције еколошких филмова, гостовање истомишљеника из Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Крушевца и Ужица учинили су да овај Фестивал добија све већу вредност.

Данас ћемо разменити искуства са нашим гостима на тему екологије, а надам се да ће они даље ширити поруку. Мислим да је ово најбољи начин да једном у години дана сагледамо шта смо у претходној урадили и да осмислимо још неке заједничке активности. Локалним еколошким акционим планом, град Крагујевац се труди да другачијим системом и начином пословања направи искорак, а област еколошког образовања је један од наших приоритета - истакао је Срђан Матовић, члан Градског већа за заштиту животне средине, одрживи развој и сарадњу са удружењима. Фестивал је подржан и од стране Кабинета потпредседника за европске интеграције Владе РС - групе за одрживи развој и Министарства просвете.

Овде смо у својству некога ко је надлежан за спровођење националне стратегије одрживог развоја. Знање, социјално-друштвени развој и заштита животне средине и очување природних ресурса су три стуба на којима лежи ова стретегија. Зато смо данас овде да пружимо подршку младима у стварању боље будућности - рекла је Даринка Радојевић, представник Кабинета потпредседника за европске интеграције Владе РС.

Чувати животну средину значи чувати Србују, чувати Србију значи чувати своје пријатеље, искористити свој живот као непоновљиву шансу. Волети себе, своју земљу, околину, родитеље, пријатеље, животну средину и борити се за њу, прави је патриотизам. Тада ћемо сви заједно имати бољу земљу - рекао је Цвијановић.

У Италијанском кутку ове школе, од 13 часова одржан је округли сто на тему “Образовање за одрживи развој у локалној заједници“ где је бити речи о значају еколошког образовања и његовом месту у образовном систему, а учесници су били домаћи експерти из ове области. Закључци са округлог стола биће упућени ресорним министарствима.
 

 

 

Претходна страна