Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Љубав је у превазилажењу – Несим Тахировић
   

Изложба под називом „Прастари симболи мира и толеранције“ аутора Несима Тахировића из Тузле која је део званичног програма Октобарских свечаности биће отворена у петак, 21. септембра,у 19 сати, на Светски дан мира, у Галерији Народног музеја. Пријем за аутора изложбе, данас је у згради Града приредила Славица Ђорђевић, помоћник градоначелника за област заштите културне баштине и уређење града. Била је то прилика да се кроз неформалан разговор са Тахировићем који је по богатству својих талената ренесансна личност, поразговара о његовом уметничком раду, изложби, животу, вредностима које негује, миру као највећој љуској вредности.

-Одрастао сам у таквој средини у којој није било националне нетрпељивости., то ми никада нисмо знали, ни данас не знамо. Песници говоре, љубав је у превазилажењу.Или што би рекао Андрић, уметност је ту да зло буде лакше, и добро лепше. Небо нам је исто, сунце нам је исто, господ нам је исти, срца су нам иста. Па шта нам друго остаје, сем да се волимо - каже Тахировић уочи своје изложбе у Крагујевцу.

Изложба која представља ретроспективу његовог уметничког рада, садржи око 100 слика и предмета. На њима, како запажа кустос Татјана Милосављевић, доминира „Мир и Мит - први као стање слоге између народа и појединаца и обезбеђује сигурност људи и имовине, симболизује смиреност духа и сталну тежњу ка њему, а други (Мит) - универзални и лични- чине га проширени симболи који живо описују типичне обрасце и животне силе, у космосу, друштву, људском уму“.

Изложба је локацијски смештена у два простора, у Галерији Народног музеја и Музеју Спомен-парка „21. Октобар“ и биће отворена до 22. октобра.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна