Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Љубав је у превазилажењу – Несим Тахировић
   

Изложба под називом „Прастари симболи мира и толеранције“ аутора Несима Тахировића из Тузле која је део званичног програма Октобарских свечаности биће отворена у петак, 21. септембра,у 19 сати, на Светски дан мира, у Галерији Народног музеја. Пријем за аутора изложбе, данас је у згради Града приредила Славица Ђорђевић, помоћник градоначелника за област заштите културне баштине и уређење града. Била је то прилика да се кроз неформалан разговор са Тахировићем који је по богатству својих талената ренесансна личност, поразговара о његовом уметничком раду, изложби, животу, вредностима које негује, миру као највећој љуској вредности.

-Одрастао сам у таквој средини у којој није било националне нетрпељивости., то ми никада нисмо знали, ни данас не знамо. Песници говоре, љубав је у превазилажењу.Или што би рекао Андрић, уметност је ту да зло буде лакше, и добро лепше. Небо нам је исто, сунце нам је исто, господ нам је исти, срца су нам иста. Па шта нам друго остаје, сем да се волимо - каже Тахировић уочи своје изложбе у Крагујевцу.

Изложба која представља ретроспективу његовог уметничког рада, садржи око 100 слика и предмета. На њима, како запажа кустос Татјана Милосављевић, доминира „Мир и Мит - први као стање слоге између народа и појединаца и обезбеђује сигурност људи и имовине, симболизује смиреност духа и сталну тежњу ка њему, а други (Мит) - универзални и лични- чине га проширени симболи који живо описују типичне обрасце и животне силе, у космосу, друштву, људском уму“.

Изложба је локацијски смештена у два простора, у Галерији Народног музеја и Музеју Спомен-парка „21. Октобар“ и биће отворена до 22. октобра.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Претходна страна