Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Салон антиратне карикатуреЛого

Универзалне поруке о миру Несима Тахировића
   

Ретроспективна изложба босанскохерцеговачког уметника Несима Тахировића под називом  „Прастари симболи мира и толеранције“ отворена је у Галерији Народног музеја, у петак, 21. Септембра, на Међународни дан мира, у оквиру програма „Октобарских свечаности“.

Отварајући изложбу Несима Тахировића, „на самој капији Октобарскох свечаности“, председник Скупштине града, Саша Миленић, истакао је да је фасцинантно управо то „што аутор са толико Босне говори универзалне поруке човечанству о миру. Босне која су све Сребренице, све Кравице, сва Сарајева босанска, која са муком стоји усред света, Босном без које није ниједне земље, Босне која никог нема, а без које нико од нас у себи није“.

О уметности Несима Тахировића говорила је и Татјана Милосављевић, кустос Народног музеја. Изложбу чини преко 100 слика, скулптура и објеката који су смештени у два гелеријска простора, у Галерији Народног музеја и Музеју „21. октобар", а Крагујевчани ће имати прилике да је погледају до 22.октобра.

Иначе, ова изложба која је своје прво представљање доживела  у Историјском музеју Србије у Београду,  проглашена је културним догађајем од великог међурегионалног значаја.

Претходна страна