Контактирајте нас за више информација
X

Skupstina_grada_Kragujevca_4.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага

Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Градоначелник Николић позвао на мудрост
   

Речима да је тешко на било који начин коментарисати ситуацију у којој се налазе штрајкачи, Фијат и град Крагујевац, започео је своје обраћање медијима градоначелник Радомир Николић након што су му представници синиката уручили отворено писмо упућено државном врху.

Ми смо озбиљно заинтересовани и забринути за ову ситуацију. Све време смо наступали као медијатор, покушавали да направимо што бољу везу између запослених у FCA и државних органа - Владе Републике Србије и Министарства привреде. Борба за радничка права је легална и легитимна, али носи и своју одговорност. Јер, проблем у коме се данас налази Фијат због тога што не функционише, не ради и не производи, може да се одрази на цео град, упозорио је Николић. Не раде ни компонеташи, ни терцијарни сектор. Користим ову конференцију за медије да позовем на мудрост. И запослене и вође овог синдикалног протеста. За штрајк увек има времена, нагласио је Николић и додао да штрајком нешто може да се постигне, нешто не. Најважније је да се седне за преговарачки сто.

Верујем да ће Министарство привреде већ данас, после овог дописа, да разговара са штрајкачким одбором и да већ данас може да буде постигнут одређени договор. Николић је позвао Минситарство привреде да обезбеди запосленима у Фијату преговоре са послодавцем и да гарантује за те преговоре. Истовремено градоначелник је позвао и запослене да замрзну штрајк и почну да раде. У супротном, сви ћемо бити у проблему уколико Фијат буде обуставио своју производњу.

Кроз медије се провлачи и вест да Фијат можда намерава да напусти Крагујевац. Ако се тако нешто буде догодило ми ћемо бити поново “долина глади“ јер ће нам бити потребно много више времена да станемо на ноге. Волели бисмо да можемо да учествујемо у тим разговорима зато што од тога зависе не само судбине запослених већ свих Крагујевчана. Волели бисмо да можемо да утичемо и на синдикате и на послодавце у будућем процесу. Ми, међутим, немамо ингеренцију над тим, ингеренција је Владе и Министарства привреде.

Николић је поручио да ће Град дати пуну подршку сваком даљем развоју, пре свега будућим плановима са којима Фијат или било који други инвеститор може да се обрати. Бојим се, истакао је градоначелник Николић, да овакав даљи развој ситуације може да нам нанесе озбиљну штету за будући период. Крагујевац је, подсетио је Николић, град који је настао у зноју и у радничком напору. То је наша судбина. Ми смо индустријски центар и докле год постоји радничка класа која вредно ради Крагујевац ће постојати и Крагујевац ће се развијати.

 

Претходна страна