Контактирајте нас за више информација
X

Trg_kod_dvomostovlja.jpg
 
Напредна претрага Напредна претрага
Gate of Europe

Географски информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке агенције за међународни развој

Асоцијација градова Весници мира

Салон антиратне карикатуреУдружење крагујевчана

Лого

Градови побратими

Градови пријатељи

Након демократских промена у Србији, Крагујевац је улагао велике напоре да успостави покидане везе са градовима побратимима и партнерима из иностранства. Неки од контаката су успостављени пре неколико деценија, али су услед изолације земље у међувремену били прекинути, док су неке везе, након успостављања нове власти, успостављене као потпуно нове. Крагујевац се, тако, данас може похвалити пријатељским односима са великим бројем градова у иностранству од којих су неки формализовани потписивањем одговарајућих докумената, док са другим бројем градова одржава садржајне контакте, али без потписаних докумената о братимљењу.

1. Прву ПОВЕЉУ о побратимству Крагујевац је потписао 1967.године са француским градом SURESNES (www.ville-suresnes.fr) и на тај начин се прикључио Светској федерацији градова близанаца под покровитељством Уједињених нација.

Сарадња са Сиреном била је прекинута у периоду од 1992-1997.године због одлуке овог француског града да, у периоду санкција према Србији, суспендије Повељу. Контакти и сарадња су настављени након промене власти у Србији.

2. Веома интензивну сарадњу Крагујевац остварује са румунским градом PITESTI (arg.pitesti.ro), са којим је 1971.године закључио Протокол о сарадњи и који је, након три деценије веома успешне сарадње, прерастао у ПОВЕЉУ о братимљењу.

3. Исте године, 1971, закључена је и ПОВЕЉА о братимљењу са пољским градом BIDGOSCEM (www.bydgoszcz.pl).

4. Од 1975.године на снази је и ПОВЕЉА о пријатељству и сарадњи са италијанским градом CARARA (www.comune.carrara.ms.it), исте године 20. октобра потписана је и Повеља о братимљењу са градом ФОЧА из Републике Српске.

5. Након Протокола о сарадњи (из 1977.), 18. маја 2002.године потписана је ПОВЕЉА о братимљењу са пољским градом BIELSKO BIALA (www.bielsko-biala.pl).

6. На иницијативу америчког града SPRINGFIELD (www.ci.springfield.oh.us)/ у Крагујевцу је 16. јула 2002.године потписана ПОВЕЉА о братимљењу.

7. Трогодишња успешна сарадња и пријатељство са градом Reggio Emilia (www.municipio.re.it) потврђени су Повељом о братимљењу 27.01.2004.године.

Поред ових, Крагујевац сарађује са још неким градовима у иностранству, на различите начине. Нарочито је изражена сарадња са немачким градом Инголстатом и Хановером, преко којих је немачка влада пружала помоћ Крагујевцу .

Од фебруара 1982.године, град Крагујевац је члан Светске уније градова страдалника, градова мира. Од 1991.године је члан Међународног удружења градова добитника " Весника мира " што је значајно признање које је град Крагујевац добио од стране Уједињених Нација.

13. новембра 2008.године покренут интернет сајт посвећен братимљењу градова - www.twinning.org. Израда сајта реализована је од стране Савета европских општина и региона CEMR међународне организације која окупља асоцијације локалних власти из целе Европе. Такође, истичемо да је Стална конференција градова и општина, као члан CEMR, имала значајну улогу при изради презентације и то тако што је учествовала у осмишљавању садржаја сајта, али и спровела превођење сајта на српски језик.

Град Држава Статус
Сирен Француска Повеља о братимљењу
Бидгошч Пољска Повеља о братимљењу
Питешти Румунија Повеља о братимљењу
Тренчин Словачка Уговор о пријатељству и сарадњи
Охрид БЈР Македонија Уговор о братимљењу
Карара Италија Повеља о пријатељству и сарадњи
Бијелско Бјала Пољска Повеља о братимљењу
Ређо Емилиа Италија Повеља о братимљењу
Suncheon Кореја Споразум о пријатељству и сарадњи
Бат-Yам Израел Споразум о сарадњи
Драма Грчка Протокол о сарадњи
Спрингфилд УСА Повеља о братимљењу
Опола Пољска Протокол о сарадњи и пријатељству
Инголштат Немачка Протокол о сарадњи и пријатељству
Хановер Немачка Протокол о сарадњи и пријатељству
Мостар  БИХ Протокол о сарадњи и пријатељству
Фоча Република Српска Протокол о сарадњи и пријатељству
Карловац Р. Хрватска Повеља о братимљењу
Могилев Белорусија Повеља о братимљењу
Смоленск Русија Протокол о сарадњи и пријатељству
Бар Црна Гора Споразум о сарадњи
Јерихон Палестина Споразум о сарадњи
Општина Стари град Сарајево БИХ Споразум о сарадњи